İngiltere'nin Uluslararası Ticaretten Sorumlu Bakanı Dr. Liam Fox ile Londra'da bir araya gelin Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye ekonomisinin makro olarak dışarıdan ve içeriden olumsuzluklara karşı güçlü şekilde ayakta durabileceğini gösterdiğini söyledi. Özel sektörün yatırımlarının enerjisini kaybetmediğine dikkat çeken Zeybekci, “16 Temmuz sabahında üretim kesimlerinde tüm vardiyalar işe başladı. Üretim sistemi devam etti. 18 Temmuz sabahında Türkiye’de 8.30’da bankacılık sistemi çalışıyordu. Dolar 4,5-5’e çıkar deniyordu. Sadece birinci gün yüzde 5 değer kaybetti. Türkiye’de faiz  oranları yüzde 20, 30, 40, 50 artar söylentisi çıkarılmıştı. Sıfır nokta 10 aralığında artış var. CDS’ler 2,30 seviyesinden 2,80’e çıktı. Şimdi 2,40 seviyesinde. Türkiye dünyanın 18. büyük Avrupa’nın 7. büyük ekonomisi. Bugün açıklanan büyüme verileriyle son 28 çeyrektir büyüyen nadir ülkelerden biri” dedi.

Ekonomi Bakanı Zeybekci, İngiltere’ye beraberindeki iş adamlarıyla birlikte yatırım ve 15 Temmuz darbe girişimini anlatmak amacıyla çıkarmada bulundu. Türkiye’de kapsamlı vergi teşviklerinin yürürlüğe girdiğini ifade eden Zeybekci, “İlan edeceğimiz sektörlerde İngiliz firmalarla önemli projelere imza atabiliriz. Türkiye ile İngiltere arasında olabilecek en geniş anlamlı Serbest Ticaret Anlaşması’nın (STA) çalışmalarını başlatıyoruz. Türkiye AB ile gümrük birliği olan tek ülkeydi sadece sanayi ürünlerini kapsıyor. Bunu önümüzdeki süreçte tarım alanları, hizmetler ve kamu alımlarını olarak şekilde genişletiyoruz” diye konuştu.

İNGİLTERE GENİŞ KAPSAMLI STA

Ekonomi Bakanı Zeybekci, İngiltere ile teknik hazırlıkların başladığını belirterek, “Sanayi, tarım ürünleri, gıda, hizmetler ve kamu alımları dahil bütün alanları kapsayan bir STA’nın gerçekleşmesini istiyoruz. Brexit ayrışması ayrışması gerçekleştiği gün yürürlükte ve hayatta olmalı” diye konuştu. Zeybekci, İngiliz yatırımcılara Türkiye’ye yatırım davetinde bulunarak her türlü kolaylığın sağlanacağını ifade etti.

15 Temmuz sonrasında Türkiye’nin kredi derecelendirme kuruluşları tarafından değerlendirmeye alındığını aktaran Zeybekci, “Türkiye’de darbe girişimi devam ederken pazartesi sabahtan itibaren S&P’nin notunu düşürmesi anlamlı. Hafta sonu nerede çalıştın nasıl inceledin. Ne kadar olumsuza gittiğini nerede keşfettin de böyle bir harekete gittin” şeklinde konuştu.

TÜRK SİVİL DEMOKRASİ ZAFERİ

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, 15 Temmuz’da masum insanların katledildiğini belirterek, “FETÖ terör örgütü dünyada hiçbir insanın yaşamasını istemediğimiz terör saldırısı gerçekleştirdi. 16 Temmuz sabahı güneş başka bir doğdu. İnsanlar tankların önünde durdu. Helikoptere karşı elini kaldırdı. İnsanlar otomatik silahla taranırken yanındaki vurulup düşerken bir adım bile geri adım atmadı. Türk sivil demokrasi zaferi olarak adlandırıyor. 16 Temmuz sabahını bütün dünyaya büyük bir onurla ilan edeceğimiz demokrasi günü olarak kutlanacaktır. Milyonlarca insan tüm siyasi görüşleriyle bir bütün olarak durmuşlardır” dedi.

OHAL SÜRECİ 3 AYDA TAMAMLANIR

Türkiye’de 3 aylığına OHAL ilan edildiğini aktaran Zeybekci, “OHAL devletin halka ilan ettiği değil, bir OHAL değildir. Devletin terör örgütü temsilcilerinden temizlenmesine yönelik OHAL’dir. OHAL süreci 3 ay içerisinde tamamlanacaktır. Fransa’daki OHAL’debbn farklı değildirdir” diye konuştu.


Adem Erdağı/Londra