Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) Başkanı Süleyman Kocasert,
Mısır ve Suriye’deki karışıklığın, orta doğu pazarının geleceğine ilişkin olarak ihracatçıları endişelendirdiğini söyledi. Başkan Kocasert, “Orta doğu pazarların, tüketim mallarına yönelik talep üreten pazarlar olmaya devam etmesi Türkiye açısından çok önemli. İhracatçılar olarak yakın coğrafyamızdaki huzursuz ortamın en kısa sürede sona ermesini çok önemsiyoruz” dedi. Açıklanan Orta Vadeli Program (OVP), kur, ihracatta yaşanan revizyon ve ABD’de deki gelişmeler ile ilgili olarak yazılı açıklama yapan Başkan Kocasert, “Geçen hafta açıklanan OVP ile birlikte birkaç aydır dillendirilen beklenti değişiklikleri resmileşti. İhracat penceresinden bakacak olursak, başta Avrupa olmak üzere, geleneksel pazarlarımızda arzu edilen gelişme ve büyümenin yaşanmadığını görüyoruz. Buna ilaveten son zamanlarda parlayan yıldız olarak değerlendirdiğimiz orta doğu ülkelerinde yaşanan siyasi sıkıntılar da olumsuz etmenler arasında yer alıyor. Dolayısıyla Türkiye ihracat hedefinde bir miktar aşağı yönlü revizeye gidildi. Enflasyon hedefinde de bir miktar yukarı yönlü bir düzeltme oldu. Bunda başlıca sebep son birkaç ayda kurların bir miktar yükselmiş olması. Merkez Bankası Başkanının, Denizli’de yaptığı açıklamada enflasyon oranına yönelik olarak yüzde 6,3 oranının ulaşılabilir olduğu ifade edilmişti, fakat açıklanan programda enflasyon hedefi yüzde 6,8 olarak belirtildi. Görünen o ki yılsonunda enflasyon oranı yüzde 7’ye yaklaşacak.” Dedi.

Türkiye büyümesini sürdürüyor

Türkiye’nin büyümesini sürdürdüğünü, ülke ekonomisinin canlı olduğunu hatırlatan Kocasert, “Ülkemizin 2023 yılı hedeflerine ulaşılması bakımından, ekonomimizin sağlıklı bir şekilde büyümeyi sürdürmesi son derece önemli.
Türkiye, yılın son çeyreğine OVP hedeflerindeki revizeler ve yenilenen hedeflerle girdi. Türkiye ihracatında yılsonu hedefinin 153,5 milyar dolara çekilmesinin asıl nedeni geçen seneki kadar altın ihracatının bu sene gerçekleşmemiş olması. Mal ticareti açısından dış ticaretimizi değerlendirildiğimizde geçen seneye göre daha iyi durumda olduğumuzu söyleyebiliriz. Son çeyrekte, küresel ekonomideki risklerin devam ettiği tespitini yapmak mümkün. Başta piyasaya sağlanan likiditeye ilişkin nihai kararın ne olacağı hakkındaki belirsizlik olmak üzere, ABD’deki gelişmeler, gelişen ülkelerin tamamında olduğu gibi Türkiye’de de bir takım soru işaretleri oluşturuyor ve sağlıklı, öngörülebilir bir piyasanın oluşmasını engelliyor. AB ve ABD pazarlarının, 2008’de başlayan krizden sonra belini hala tam olarak doğrultamaması, ihracatçılar için bu pazarları daha önemli hale getirdi.” Diye konuştu.