Denizli’nin ihracat verileri hem üzdü hem sevindirdi. Eylül ayı ihracatında düşüş yaşanırken, Ocak-Eylül 9 aylık dönemdeki ihracat oranı yüz güldürdü. DENİB Başkanı Süleyman Kocasert, verileri şu ifadelerle değerlendirdi, “Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre Denizli Merkezli firmaların Eylül ayındaki ihracatı, % 2’lik gerileme ile 277 Milyon Dolar olarak gerçekleşti.  Eylül ayı ihracatında düşüş yaşanırken Ocak-Eylül döneminde TİM verilerine göre Denizli’nin ihracatı 2 Milyar 440 Milyon dolar olarak gerçekleşti. Bu veri  % 8 oranında yükselişe karşılık geliyor. Bu performansla Denizli’nin ve Denizli İhracatçılar Birliği’nin yılsonu ihracat hedeflerini tutturması bekleniyor. Denizli bu performansı ile, en fazla ihracat gerçekleştiren on il arasında sekizinci sıradaki yerini korumaya devam ediyor.”

ABD’DE OLUMLU HAVA VAR
ABD’de ekonomik göstergelerin  olumlu olduğunu aktaran Kocasert, “ABD ekonomisinin son birkaç yıldaki performansını değerlendirecek olursak, dikkat çekici düzeyde bir toparlanma sürecine girdiğini ifade etmek mümkün. Bunun sonucu olarak da bu ülkeye ilişkin beklentiler olumlu yönde seyrediyor. Açıkçası, Eylül ayı içerisinde URGE Projemiz kapsamında ABD’ye düzenlediğimiz ticaret heyeti programında biz de bunu yakından hissettik” dedi. 

AB’YE İHRACAT ARTIYOR
AB’de toparlanmanın yavaş olduğunu ancak  ihracatın arttığını belirten Kocasert, “Avrupa Birliği’nde göstergeler ABD’deki kadar olumlu değil. AB’nin ilk altı ay büyümesi sadece % 0,2 düzeyinde kaldı. Öte yandan Türkiye’nin AB’ye gerçekleştirdiği ihracat artmaya devam ediyor. Ocak-Eylül döneminde Türkiye’nin AB’ye ihracatı % 13 arttı” diye konuştu.

DÖVİZ YAKIN TAKİBİMİZDE

Döviz kurlarıyla ilgili gelişmelere değinen Kocasert, “Döviz kurlarında ABD’nin kendi dinamiklerinden kaynaklanan bir dalgalanma mevcut. Bu noktada Türkiye ile beraber Brezilya, Güney Afrika, Endonezya gibi ülkelerde, bir başka ifade ile küresel piyasalarda Eylül ayında para birimleri Dolar karşısında değer kaybetti. Diğer taraftan Euro/Dolar paritesi de hassas bir dengeye ulaştı. Paritenin düşüşe devam etmesi, ana pazarı AB olan ülkemizde karlılık oranlarını olumsuz etkileyebilir. Her zaman söylediğimiz gibi, ihracatçı için önemli olan kurun yüksek olması değil, istikrarlı ve öngörülebilir olması” dedi. 

EKONOMİMİZİN LOKOMOTİFİ İHRACAT
Kocasert, ihracatın önemine vurgu yaparak şunları söyledi, “Ülkemiz ekonomisinde başrol artık ihracatındır. Bu durumun uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları tarafından da hakkıyla teyit edilmesini temenni ediyoruz.Burada altını çizmek istediğim bir diğer husus da, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Ekonomi Bakanımız Nihat Zeybekci’nin de katılımları ile TİM tarafından titiz bir çalışmanın ardından ortaya çıkan ‘Turkey, Discover the potential’ mesajıyla ortaya çıkan yeni ülke marka ve logomuzun lansmanı. Ümit ediyorum bu yeni mesajla uluslararası pazarlardaki etkinliğimiz daha da artacak.”