TRABZON (CİHAN)- Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Türkiye’nin yaş meyve ve sebzede ithalatçı değil; her geçen gün artan potansiyeli ile dünyanın önemli tedarikçi ülkeleri arasında olduğunu savundu.
    Ahmet Hamdi Gürdoğan, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye büyük boyutta yaş meyve sebze ithal ettiğine ilişkin haberlerin gerçeği yansıtmadığını ileri sürdü.
    Türkiye’nin, ihracatçıların Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile yaptığı koordineli çalışmalar sonucu dünyanın önde gelen ihracatçı ve tedarikçi ülkeleri arasına yükseldiğini belirten Gürdoğan, “Son 6 yıllık rakamlara bakıldığında bu başarı açıkça görülmektedir. 2006 yılında 1 milyon 675 bin ton karşılığı 1 milyar 176 milyon 932 bin 500 dolar olan yaş meyve sebze ihracatımız 2010 yılında 2 milyar 902 milyon 516 bin ton karşılığı 2 milyar 174 milyon 574 bin dolara yükselmiştir." dedi.
    "Bu ihracat içinde de özellikle incir, kiraz, kayısı ve sultani üzüm gibi türlerde ülkemiz dünya ihracatı içinde birinci sırada yer almaktadır." diyen Gürdoğan, 2011 yılının ilk 7 ayında ihracatımız ise 1 milyar 722 milyon 52 bin ton karşılığı 1 milyar 324 milyon 603 bin 376 dolar olarak gerçekleşmiş ve artış oranı ise miktarda yüzde 14, değerde da yüzde 10 olmuştur.” ifadelerini kullandı.
    Son dört yılda Türkiye’ye 4,5 milyar dolar değerinde yaş meyve sebze ithal edildiği bilgisinin de yanlış olduğunu iddia eden Gürdoğan, son 6 yılda ithal edilen yaş meyve sebze toplamının 920 milyon dolar civarında olduğunu ifade etti.
    Gürdoğan, ithal edilen ürünlerin de özellikle Türkiye’de arzı yetersiz kalan veya yetişme imkânı olmayan ürünler olduğunu belirterek, “En çok ithalatı yapılan türlerde muz, tatlı mısır gibi ürünlerden oluşmaktadır ve yaş sebzede patates gibi ürünler ise tohumluk amacıyla ithal edilmiştir. Bunun yanında özellikle Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden ülkemize giriş yapan turunçgil ürünleri de bu rakamların içinde yer almaktadır.” açıklamasını yaptı.
    Türkiye’nin yaş meyve sebze ihracatında son yıllarda çok önemli gelişmeler kat ettiğini ve belli ülkelerde piyasayı yönlendirir konuma gelindiğini anlatan Gürdoğan, özellikle Rusya Federasyonu’nda Türkiye’nin yaş meyve sebze ürünlerinin payının yüzde 40’lara ulaştığını dile getirdi.
    Gürdoğan, aynı başarının geçmiş yıllara kıyasla Avrupa Birliği üyesi ülkelere yapılan ihracatta da görüldüğünü söyledi.
    Tüm bunları görerek sektörü iyi etüt etmek gerektiğine değinen Gürdoğan, açıklamasını şöyle sonlandırdı: “Yanlış ve eksik verilen bilgiler hem sektörü hem de sektöre katkı yapmaya çalışan kesimlerinin çalışma şevkini olumsuz olarak etkilemektedir. Elbette ki eksiklikler vardır ve geldiğimiz nokta yetersizdir. Bunun için sektörü daha üst noktalara taşımak amacıyla el birliği ile çalışılması gerekmektedir.”

CİHAN