Darbe girişimi ve OHAL sonrası kur ve faizdeki sert değişimleri bu hafta siyasi gelişmeler ve yarınki TCMB enflasyon raporu takip edilecek. Dolar 3,05 seviyelerinden işlem görmeye devam ediyor. Euro ise 3,35'ten satılıyor. Borsa İstanbul güne artıda başladı. Uzmanlar bu haftanın en kritik gündem maddesinin ABD Merkez Bankası'ndan gelecek faiz toplantısı olduğuna işaret ediyor.

Darbe girişimi, olağanüstü hal (OHAL) ilanı, S&P'nin kredi notu indirimi ve indirimlerin devam edebileceği endişeleriyle dolar/TL tarihi zirvesini gördü.10 yıllık tahvil faizinde ise 100 baz puanın üzerinde yükseliş gösterdi.

Piyasalar ilk sert satış baskısı ardından bir miktar sakinlerken bankacılar bu hafta ise piyasalarda siyasi adımların, olası kredi notu gelişmelerinin ve Merkez Bankası'nın yarınki enflasyon raporunun ön plana çıkabileceğini belirttiler.

Henüz piyasalarda tansiyon düşmüş değil. Ülke içerisinde yaşanan tasfiye depremleri ve hukukun üstünlüğü ön planda tutulması piyasalarda önemli etki oluşturacağı uzmanlar tarafından söyleniyor. 

Dolar/TL'nin geçen hafta 3.0970 ile tarihi zirveyi görürken, 15 Temmuz Cuma günü darbe girişimi öncesi kapanış seviyesine göre TL'nin dolar karşısındaki değer kaybı yüzde 6.7'ye ulaşmış oldu. Tahvil piyasasında 10 yıllık tahvil faizinde Cuma günkü kapanışa göre yükseliş 124 baz puanı bulurken, borsadaki kayıplar yüzde 14'e yaklaştı.

Haftanın son gününde ise olumsuz haber akışının azalmasının yanı sıra lokallerin döviz satışları ve TCMB'nin yeni iletişim politikası açıklamasının etkisiyle kurda bir miktar gevşeme görüldü.


Sena Kuru