Dağıtım şirketlerinin dolardaki artışı gerekçe göstererek her ay yaptıkları 'ince ayarlar' yeni bir zamma dönüştü. Her ay yapılan ayarlamalarla doğal gaza bir yıl içerisinde toplamda yüzde 4'ü bulan zam geldi. Bu artışta abonelerden alınan birim hizmet bedelinin dolar üzerinden alınması etkili oldu.

ZAM GİBİ ARTIŞ
Geçen yıl ekimde, dolardaki artış gerekçe gösterilerek doğal gaza yüzde 9 zam yapılmıştı. Daha sonra doğal gaza yapılan ince ayarlar abonelere gizli zam olarak yansıdı. Ankara'da serbest tüketiciler için KDV dâhil 1 metreküp doğal gazın fiyatı geçen ekim ayından bugüne yüzde 4,2 artışla 1,0931'den 1,1391 TL'ye yükseldi. Konutlarda kullanılan doğal gazın fiyatı ise yüzde 3,9 artışla 1,1710'dan 1,2170'e çıktı.

ARTIŞTA KUR ETKİLİ
Doğalgaz dağıtım şirketleri, en uygun fiyattan aldıkları gazın maliyetine birim hizmet amortisman bedeli de ekleyerek abonelere satıyor. Birim hizmet bedeli dolar üzerinden alındığı için dolar artışı aboneye gizli zam olarak yansıyor. Vatandaşlar, birim hizmet amortisman bedelinin dolar değil TL üzerinden alınmasını talep ediyor. Geçen yıl ekim ayında 2,3 civarında olan dolar kuru, şimdi 2,9 lira civarına yükseldi.

DÜNYANIN EN PAHALI DOĞAL GAZI
Türkiye bin metreküp doğal gaz için İran'a 431,Rusya'ya 377, Azerbaycan'a ise 290 dolar ödüyor.İran Doğalgazı; Azerilere göre 141 dolar, Ruslara göre ise 54 dolar daha pahalı. İran 150 dolardan aldığı Türkmen gazını Türkiye'ye yaklaşık üç katına satıyor.

FİYATLAR 10 YILIN DİBİNDE
Uluslararası piyasalarda petrol fiyatlarındaki düşüşle birlikte doğal gaz fiyatları da gerilemeye devam ediyor. 2006 yılında doğal gaz fiyatları 8 bin 210 MMBTU (İngiliz ısı birimi) iken rakam 2008 yılında 13 bin 350 MMBTU'ya çıkmıştı. Bu tarihten sonra gerileyen doğal gaz fiyatları dün son 10 yılın en düşük seviyesi olan 1.886 MMBTU'ya geriledi.