Yargıtay, kayıp-kaçak, perakende satış hizmet, sayaç okuma, iletim sistemi kullanım ve dağıtım bedeli adı altında alınan paraların geri ödenmesine karar verdi.
argıtay, Bursa'da dağıtım yapan Uludağ Elektrik A.Ş'nin elektrik faturasında kayıp kaçak başta olmak üzere 5 kalemde yaptığı tahsilatı haksız bularak tüketiciye iadesine karar verdi.

Yargıtay kararına göre kayıp-kaçak dahil tüketiciye iade edilecek tutar faturanın yüzde 21'ine denk geliyor.

Yargıtay kaynakları, tüketicilerin geriye yönelik 10 yıllık fatura için tüketici hakem heyetlerine başvurma hakkının bulunduğunu belirtiyor.

3 KURUM HAKLI GÖRDÜ

M.G. isimli bir vatandaş, elektrik faturasındaki kayıp kaçak, saat okuma, dağıtım, perakende satış hizmet ve iletim sistemi kullanım bedeli adı altında alınan 584 liralık ücrete karşı Bursa Gürsu Kaymakamlığı tüketici hakem heyetine başvurdu. Hakem heyeti, alınan ücretlerin haksız olduğuna ve alınan paranın iadesine karar verdi.

YARGITAY: HUKUKARA AYKIRI

Dağıtım şirketi bu kez de Tüketici Mahkemesi'ne dava açtı. Bursa 1. Tüketici Mahkemesi, vatandaş lehine karar verdi. Mahkeme kararında, kayıp-kaçak, perakende satış hizmet, sayaç okuma, iletim sistemi kullanım ve dağıtım bedeli altında alınan faturadaki 257,44 TL'lik miktarın iadesi yönünde hakem heyetinin verdiği kararın yerinde olduğu vurgulandı. Dağıtım şirketi bu kez Yargıtay'a temyize gitti. Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, kayıp-kaçak ücreti başta olmak üzere 5 kalemde alınan ücretlerin hukuka aykırı olduğuna karar verdi.

HUKUK DEVLETİYLE BAĞDAŞMAZ

Yargıtay'ın kararında: "Elektrik enerjisinin nakli esnasında meydana gelen kayıp ile başka kişiler tarafından hırsızlanmak suretiyle kullanılan elektrik bedellerinin (kaçak) kurallara uyan abonelerden tahsili yoluna gitmek hukuk devleti ve adalet düşünceleri ile bağdaşmamaktadır" denildi.

PARANIZI NASIL GERİ ALABİLİRSİNİZ?

Tüketiciler Yargıtay kararı uyarınca tüketici hakem heyetlerine başvurarak, faturalarda haksız bulunan bedelleri talep edebilecek. Tüketici hakem heyeti vatandaşın başvurusunu reddederse tüketici mahkemesine başvuru imkanı bulunuyor. Yargıtay kaynakları, tüketicilerin geriye dönük 10 yıllık ücretin iadesini isteyebileceğini vurguluyor.

HIRSIZLIĞI ÖNLEME ŞİRKETE AİT

Yargıtay kararında elektrik kaybını önleme ve hırsızlıkları engelleme veya hırsızı takip edip, bedeli ondan tahsil etme görevi bizzat enerjinin sahibine ait olduğu vurgulandı.

FATURANIN YÜZDE 21'İ

Yargıtay'ın tüketiciye iadesine karar verdiği 5 kalem elektrik faturasının yüzde 21'ine denk geliyor. Yapılan hesaplamaya göre, 100 kilovatsaat tüketen ve 53,56 lira fatura ödeyen bir tüketici yaklaşık 11,89 lirayı bu 5 kalem için dağıtım şirketine ödüyor.