Denizli Büyükşehir Belediyesi'nin uzun süre önce, "Atıklar ayrı toplansın ekonomi kazansın" sloganıyla başlattığı atıkların ayrı toplanması kampanyası ilçelerde de yaygınlaşacak. Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Gökoğlan, atıkların ayrı toplanması konusunda ilçe belediyeleri ile beraber hareket edileceğini söyledi.


2006 yılında atıkları ayrıştırmaya başlayarak, hem çevre temizliği konusunda büyük mesafe kat eden hem de atıkları ekonomiye kazandıran Denizli Büyükşehir Belediyesi, ilçelerde de aynı sistemin hayata geçirilmesi için ilk adımı attı. Bu kapsamda, suyun, havanın, toprağın kirletilmesini ve sera gazı emisyonunu minimize edip,  kaynakların sürdürülebilir yönetimini sağlamak amacıyla ambalaj atıklarının geri dönüşümü konusunda eğitim çalışması başlatıldı. Ambalaj atığı ayrıştırılmasında yıllardır büyük deneyim sahibi olan Denizli Büyükşehir Belediyesi, ambalaj atıklarının önemini, ayrıştırmasının nasıl yapılması gerektiği, ilçe belediyeler tarafından hazırlanması gereken ambalaj atık yönetim planının nasıl yapılacağı hakkında bir eğitim çalışması düzenledi. Denizli Büyükşehir Belediyesi Encümen Salonu'nda düzenlenen eğitim çalışmasına, Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Gökoğlan, Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Lale Gönüllü ve ilçe belediyelerden temsilciler katıldı. 

Eğitimler okullardan başlayacak

Genel Sekreter Yardımcısı Gökoğlan, yaptığı konuşmada, göreve geldikleri 2004 yılından beri, yaptıkları her yatırımın bir köşesinde, "çevre duyarlılığı" olduğunu belirterek, merkezde bugüne kadar başarıyla uygulanan ambalaj atık ayrıştırma sisteminin ilçelerde de yaygınlaşması gerektiğini kaydetti. Bu konuda Denizli Büyükşehir Belediyesi olarak ilçelerde toplantılar düzenleyerek, konuyu en ince detayına kadar vatandaşlara anlatacaklarını vurgulayan Gökoğlan, "Merkezde olduğu gibi ilçelerde de vatandaşlarımız evlerindeki kağıt, karton, cam, plastik gibi çöplerini ayrı toplayacak. Böyle bir düzen sağlayıp atıkların geri dönüşümü için çaba sarf edeceğiz. Mutfak çöplerini ise Denizli Büyükşehir Belediyesi çöp döküm sahalarına getirerek bertaraf edeceğiz" dedi. Ambalaj atığının ekonomide değerlendirilen çöp türü olduğuna dikkati çeken Gökoğlan, " İlçelerimizde böyle bir alışkanlık olmadığı için bu süreç uzayabilir. Ancak biz Denizli merkezde olduğu gibi öncelikle öğrencilerimize bu projemizi anlatarak çalışmayı başlatacağız. Her yerde eğitimler vereceğiz, bilgilendirme toplantıları yapacağız" diye konuştu.

Düzenli depolama sahasının ömrü artacak
 
İlçe belediyelerinin ambalaj atığı toplaması konusunda lisanslı firmalarla anlaşması gerektiğini, söz konusu firmaların ilçelerde geri dönüşüm noktaları  kuracağını ifade eden Gökoğlan, "Ambalaj atıklarının devamlı ve düzenli bir şekilde kaynağında ayrıştırılması düzenli depolama sahaları için de bir avantaj olacak. Çöplerin içerisinde ambalaj atıkları bulunmadığı taktirde depolama tesisinin ömründe etkin bir artış olacaktır. Bu konuda ilçe belediyelerimizin bilinç düzeyini arttırarak ambalaj atıklarının gerekli toplama hizmetlerini kurmada yardımcı olmak istiyoruz” dedi