Denizli, Aydın ve Muğla’yı kapsayan Güney Ege Kalkınma Ajansı’nın (GEKA) Alternatif Turizm Programı Projeleri sözleşmesi törenle imzalandı. GEKA’ya bağlı üç ilden gönderilen 78 proje içinden 26 projeye toplam 12 milyon lira destek verildi. Karahayıt Collessea Otel’de düzenlenen proje imza törenine daha önceden katılacağı duyurulan ancak kabine dışı kalan Bilim, Sanayi ve Teknoloji eski Bakanı Nihat Ergün, katılmadı. Eski Bakan Ergün’ün katılımı ile yapılacak Teknokent Ek Bina açılış töreni ise ileri bir tarihe ertelendi.  GEKA’nın sorumlu olduğu illerden katılacağı duyurulan valiler ve belediye başkanları da imza törenine katılmadı. Törene Denizli Vali Yardımcısı Alparslan Argun, Belediye Başkan Yardımcısı Ali Değirmenci, proje sahipleri ve davetliler katıldı. Törenin açılış konuşmasını yapan GEKA Genel Sekreteri Süleyman Alata, Ege Bölgesinin üç önemli şehrinde turizmin 12 aya yayılması ve turizmden elde edilen gelirin arttırılması için çalışma yaptıklarını söyledi. GEKA’nın bölgede 4 yıldan bu yana aktif çalışma yaptığını belirten Genel Sekreter Alata, “Alternatif Turizm Mali Destek Çağrısına 2013 yılında çıktık. Bölgedeki turizmin daha da hareketlenmesi için bir kıvılcım yakmak istedik. Çağrımıza kulak veren kar amacı güden ve gütmeyen kurum ve kuruluşlardan toplam 78 proje başvurusu aldık. Bu projeler üzerinde yaptığımız değerlendirme sonucunda da 26 projeye 12 milyon lira destek verilmesi kararlaştırıldı. 2014 yılında kurum olarak ikinci kez çağrıya çıkmanın hazırlıklarını yapıyoruz” dedi. 

Kamu desteklerinden daha çok faydalanmak istiyoruz

Daha sonra kürsüye çıkan Aydın Ticaret Odası (AYTO) Başkanı Hakan Ülken, kamu kaynaklarından bölgenin gelişmesi ve kalkınması için her türlü desteği almak istediklerini söyledi. Bölgenin iklim, coğrafya ve enerji kaynakları bakımından zengin olduğunu belirten Ülken, “Yaradan’ın her şeyi ile mükemmel hazırladığı bir bölgede yaşıyoruz. Bu bölgenin özelliklerini iyi bilen GEKA’da üç ilde neler yapabiliriz, girişimcilerin ve yatırımcıların önünü nasıl açarız diye uğraşan bir kurumumuz. Bu desteklerde üç ilde bir alternatif turizmde bir hareketlenme yaşanacak. Bizler üç ilde turizmin 12 aya yayılması istiyoruz. Tesislerimiz yılın altı ayı çalışıp, altı ayı boş durmamalı” diye konuştu. Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) Başkanı Bülent Karakuş’da, “GEKA üç ildeki turizmin gelişmesi için önemli çalışmalar yapıyor. Alternatif turizm bölgemizdeki illerimiz için gerçekten çok önemli bir sektör. Alternatif turizmle birlikte bölgedeki canlılığı da üst seviyede tutmalıyız. Alternatif turizmle birlikte üç ilimizin de içinde bulunduğu önemli bölgede turizm sadece altı ayla sınırlı kalmamalı” şeklinde konuştu. 

GEKA önemli çalışmalar yapıyor

 Denizli, Aydın ve Muğla’yı kapsayan GEKA’nın kuruluşun üzerinden az bir zaman geçmesine rağmen bölge için önemli çalışmalar yaptığını anlatan Denizli Vali Yardımcısı Argun’da, “GEKA genç yaşına rağmen bu güne kadar çok başarılı çalışmalar yaptı. Uzman personeli ve bölgeye hakim yapısıyla bu gün hep birlikte katıldığımız bu imza töreni de bunun bir göstergesi. Üç ilin sosyal ve kültürel değerlerini de içine alan bu alternatif turizm çeşitlerinin desteklenmesi ile ilgili önümüzdeki günlerde GEKA’dan yeni çağrılar yapılacak. Yatırımcılarımızı ve girişimcileri hazırlayacakları projelerle kurumumuza başvurmalarını istiyoruz” şeklinde konuştu. Törenin sonunda kabul edilen projelerin yetkilileri tarafından sözleşmeye imza atıldı. Proje yetkililerine Vali Yardımcısı Argun ve diğer davetliler tarafından plaketleri verildi.