Ekim ayında turizmcilere destek olmak amacıyla proje programı hayata geçirmeye hazırlanan Güney Ege Kalkınma Ajansı(GEKA), ortak projelerin bu programda ilk sırayı alacağını açıkladı. Aynı ilçeden aynı projenin farklı isimler altında kendilerine sunulduğunu açıklayan GEKA, bu nedenle projelerin onay alamadığına işaret etti.

GEKA tarafından turizm sektörüne yönelik açılması planlanan programın proje konularının ve önceliklerinin belirlenmesi amacıyla Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası( FTSO)’da bir toplantı gerçekleştirildi. Toplantıda, turizm sektörüne verilecek mali desteklerde spor ve kültür turizmi öne çıkarken çok ortaklı projelerin daha şanslı olduğuna dikkat çekildi. GEKA Ekonomik Araştırmalar ve Planlama Birimi Başkanı Barış Kıyak, toplantıda yaptığı sunumda destek verilecek konularda ortak noktayı bulmayı hedeflediklerini söyledi. GEKA olarak destek verilecek sektörlerde daha çok odak noktalara yöneldiklerini belirten Kıyak, Ekim ayı içerisinde açılacak turizm programı hakkında bilgiler verdi. Programın çalışmalarına başladıklarını ve böylelikle turizm sektörünün içerisindeki öncelikleri belirlemek istediklerini kaydeden Barış Kıyak, başvurulacak projeleri program içerisindeki önceliklerle kısıtlayacaklarını açıkladı. Bunun kurumsal kısıtlama olmadığını, mümkün olduğunca çok kurumu başvuru sahibi yapmayı hedeflediklerini dile getiren Kıyak, önceliklerinin çok ortaklı projeler olacağını vurguladı. Konuyla ilgili bir de örnek veren Kıyak, "Aynı ilçeden aynı konu için 4 proje geliyor. Birbirlerinden haberleri yok. Bu 4 projede kazanamıyor. Bir yerleşimde kurumların birlikte hareket ettiği projenin kazanma oranı daha yüksek." dedi.

FTSO KENDİSİNİ YENİLEMEYEN OTELLER FETHİYE’YE UCUZ İMAJI VERİYOR

FTSO Başkanı Akif Arıcan, turizm sektörü içinde destek verilecek konular belirlenirken, fiziki şartları nedeniyle çok düşük fiyata pazarlanabilen ve bölgemize ucuz imajını veren küçük otellerin iyileştirilmesi konusunun göz ardı edilmemesi gerektiğini söyledi. Arıcan, küçük otellerin iyileştirilmesinin bölge turizmine ciddi katkı sağlayacağını, bu nedenle işletmecilere örnek olabilecek iyileştirmeler için destek verilmesi gerektiğini vurguladı. Akif Arıcan, fiziki koşulları nedeniyle sağlıklı bir şekilde işletilemeyerek, çok düşük fiyatlarla pazarlanabilen, bu nedenle bölge turizminin ucuzluğu imajını veren küçük otellerin yenilenerek turizme kazandırılmasının bölge turizmine ciddi boyutta katkı sağlayacağını belirtti.

ONAYLANMASI KESİN OLAN PROJELER

FTSO’da gerçekleştirilen toplantıda GEKA tarafından benimsenen ve ilçe için yararlı olabilecek öneri projelerin başlığı da belirlendi. Buna göre Fethiye Kalesi'nin restorasyonu, Likya bisiklet yolu ve yürüyüş yolları alt ve üst yapı çalışmaları, festivallerin desteklenmesi, motokros yarış alanının düzenlenip altyapı çalışmalarının tamamlanması, yamaç paraşütü eğitim pistlerinin açılması, halıcılık, dastar, şarapçılık, zeytinyağı gibi ürünlerde turizme yönelik konsept mağazacılık projeleri GEKA tarafından kabul edilebilecek projeler arasında gösterildi.