Denizli’de 1938 yılından bu yana deri kösele işi ile uğraşan Urgancıoğlu Deri Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Civan, son yıllarda gelişen hayvancılığa rağmen kesimlerin faturasız kaçak yapılmaya devam ettiğini söyledi. Faturasız yapılan kesimler nedeniyle faturalı işlenecek deri bulmakta zorlandıklarını belirten Yönetim Kurulu Başkanı Civan, işleyip ihraç edeceğimiz sığır derilerini Belçika, İrlanda ve Fransa gibi ülkelerden ithal ettiklerini söyledi. Fatura girdisi ve çıktısı olmadan ülke dışına ihracat yapılamadığına dikkat çeken Civan, “Deri ve kösele işlerini dedelerimizden babalarımızdan devir aldık. Bir zamanlar Denizli, şimdi tekstilde olduğu gibi derinin başkentiydi. Ancak deri sektörüde değişik sebeplerden ötürü küçülmeye gitti. Şuan Denizli’de deri ve kösele imalatı yapan 9 firma kaldık. Urgancıoğlu olarak bu dokuz firma içinde başta Çin olmak üzere dünyanın dokuz ülkesine ihracat yapan sayılı firmaların içindeyiz. 2011 yılında Denizli’den 60 bin dolarlık kösele ihracatı yaptık. 2012 yılında Çin pazarına da girince ihracatımız yaklaşık yüzde bin artarak 700 bin dolara ulaştı. Geçen yıl Çin, İspanya, Portekiz, İtalya, Laos, Ürdün, Rusya, Suriye ve Mısır’a toplam 70 ton kösele ihraç ettik. Daha çok pazara girip daha çok kösele ihracatı yapabiliriz ama Türkiye’de ne yazık ki faturasız kaçak kesimlerin önüne geçilemedi. Bu yüzdende işleyip ihraç edebileceğimiz faturalı deri bulamıyoruz. Bu yüzdende ithal ettiğimiz deriyi işleyip tekrar dünyaya ihraç ediyoruz” şeklinde konuştu.

Yeni nesil köseleyi bilmiyor

Son yıllarda başta plastik olmak üzere birçok doğal olmayan malzemenin köselenin yerini aldığını, bu yüzden köseleye talep azalırken, genç nesilin sağlıklı köseleden uzaklaştığını ifade eden Civan, “Bir sığır derisinin köseleye dönüşmesi en az bir ay zaman alıyor. Deriyi köseleye çevirmek zor ve meşakkatli bir iş. Ancak son yıllarda ayakkabı tabanlarında yoğun olarak kullanılan tabanların yerine plastik ve değişik maddelerden üretilen sağlıksız tabanlar almaya başladı. El emeği ile dikilen özel ayakkabıların tabanlarında kösele kullanılır hale geldi. Böyle olunca da gençler köseleden uzaklaştı. Dünyanın birçok ülkesi İstanbul, İzmir ve Denizli’de bizim gibi kösele üreten sayılı yerlerden ithal ettiği köselelerle farklı çalışmalarda yapıyor. Dünya ülkeleri köselenin değerini bizden daha iyi biliyor.

Kapasite artacak

Denizli’deki dericilerin yapımı tamamlanmak üzere olan ‘Deri Organize Sanayi Bölgesine’ taşınacağını yeni yerde, yeni fabrikalar ve yeni makinelerle deri ve kösele imalatının daha da artacağını ifade eden Civan, “Şehir dışında bizim için yapılan organize sanayi bölgesinde 9 deri fabrikası olacak. Yeni fabrika binalarına taşınacak deri imalatçıları tüm makinelerini de yeniledi. Denizli’de deri sektörü eskiden olduğu gibi tekrar hareketlenecek. Yeni fabrika ile birlikte bizim hedefimiz önümüzdeki yıllarda yeni fuarlarda yeni müşteriler bularak ihracatımızı 1,5 milyon dolara çıkartmak.” Şeklinde konuştu.