Eşek sütünün fiyatı, inek sütünden 50 kat daha pahalı. Çapak Mahallesi’ndeki çiftliğinde eşeklerden elde ettiği sütün litresini 100 liradan satışa sunan Abdullah Aslan isimli çiftçi, talebi karşılamakta zorlandıklarını söyledi.
Torbalı ilçesine bağlı Çapak Mahallesi’nde oturan çiftçi Abdullah Aslan ve oğlu Ahmet Aslan, televizyonda eşek sütünün faydalarını duyduktan sonra, ufak çaptaki çiftliklerinde eşek sütü üretimi yapmaya başladılar. Çiftliklerinde eşek besleyen ve sütünü girişimci Aslan, eşek sütünün, başta astım olmak üzere bronşit ve bazı kanser hastalıklarına iyi geldiğini iddia etti. Şimdilerde 4 olan eşek sayısını ilerleyen zamanlarda arttıracağını ve daha fazla süt elde etmeyi hedeflediğini belirten Aslan, vatandaşların yoğun talebinin olduğunu, önümüzdeki zamanlarda zamanlarda Türkiye’nin dört bir bölgesine eşek sütü göndereceğini söyledi.
TALEBİ KARŞILAMAKTA ZORLANIYORUZ
Torbalı’da bir ilki gerçekleştiren Abdullah Aslan, Çapak Mahallesi’nde kendisine ait araziye eşek sütü için bir çiftlik kurdu. Son yıllarda bilim dünyasının sıklıkla gündeme getirdiği eşek sütünün faydalarını televizyondan izledikten sonra fikirleri bir anda değişen ve eşeklerden süt üretmeye karar veren Aslan, çevreden satın altığı eşeklerden süt elde etmeye başladı. Eşeklerden sağdıkları sütleri özel termosla istenilen adreslere götüren girişimci çiftçi, Birçok kişinin kendisine eşek sütü almak için ulaştığını ve talebin yüksek olduğunu söyledi. İnsanların eşek sütünün faydalarının farkında olduğunu belirten Abdullah Aslan, “Son yıllarda ülkemizdeki bilim adamları ve doktorlar astım, bronşit ve kanser gibi bazı hastalıklara eşek sütünün faydalı olduğu konusunda görüş belirtmelerinden dolayı eşek sütü son günlerde rağbet görmeye başladı. Eşek sütüne o kadar çok talep var ki biz bu talebi kimi zaman karşılamakta zorlanıyoruz” dedi.
LİTRESİ 100 LİRA
Bu işe 4 yıl önce başladığını, ilk zamanlar bir eşek aldığını ve daha sonra bu sayıyı dörde yükselttiğini belirten Abdullah Aslan, bakımlarının da oldukça masraflı olduğunu söyledi. Eşeğin doğum sürecinden sonra yaklaşık 8 ay boyunca süt verdiğini ve bir eşekten da günde 1 kilo kadar süt aldığını dile getiren Aslan, “Eşeklerin bakımını özenle yapıyoruz ve yemlerine dikkat ediyoruz. Bir eşek günde bir kilo süt veya daha fazla da verebiliyor. Eş dost tavsiyesiyle bize ulaşanların sayısı artıyor, bu talebi karşılamak adına eşek sayısını arttıracağım. Ortalama bir litre süt için 80-100 TL bir ücret alıyoruz. Bir astım hastasının günde eşek sütünden bir kahve fincanı içmesi yeterli oluyor. Bu nedenle bir veya iki litre eşek sütü alan insana bu süt yeterli oluyor” dedi.
EŞEK SÜTÜNÜN SAĞLIĞA ETKİSİ
Eşek sütünün diğer sütlere göre bilimsel olarak faydalarının açıklandığını sözlerine ekleyen Abdullah Aslan; “Eşek sütü, inek sütü ve diğer süt ürünlerine göre yağ ve kazein (süt içinde bulunan bir protein) oranının düşüklüğü nedeni ile sindirimi son derece kolay bir süttür. Eşek sütünün sağlık açısından önemi birçok bilimsel makale ile ortaya konmuştur. Eşek sütünün içerdiği yüksek orandaki immunglobulinler ile bağışıklık sistemi üzerine doğal destekleyici etkisi vardır. Bu etki ile çeşitli alerjik hastalıklarda, sindirim sistemi hastalıklarında, kalp damar sistemi hastalıklarında ve diğer bir çok hastalık durumunda belirgin yarar sağlamaktadır. Batıda inek sütü proteini alerjisi olan çocukların beslenmesi ve tedavisinde eşek sütünün kullanıldığına dikkati çekiliyor. Vitamin ve mineral yönünden zengin olan eşek sütünün yaşlandırmayı geciktirici özelliği bulunuyor. Avrupa piyasasında buna yönelik krem, sabun ve şampuan gibi birçok kozmetik ürün kullanıma sunuluyor.”