Kaymakçı'nın meşhur ürünlerinden erikte verim yüzde 70 azalırken fiyatlar yükseldi. Dalından alım yapan tüccar kilo fiyatı iki liranın altında ürün bulamazken, üreticinin pazara getirdiği ürünün kilo fiyatı 5 ila 10 lira arasında değişiyor.

"VERİM YÜZDE 30"
Rekolte düşüklüğünün fiyatları yükselttiğini belirten üreticilerden Şerif Uyar, papaz eriğindeki rekolte düşüklüğü nedeniyle ilk ürünlerin 6 liradan alındığını, fiyatın sezon sonuna dek kolay değişim gösteremeyeceğini belirtti. “Rekolte düşük fakat fiyat üreticiye kazandırıyor" diyen Uyar, papaz eriğinde soğukların etkisiyle verimin yüzde 30 civarında gerçekleştiğini söyledi. Ağaçlarda fazla ürün olmadığını anlatan Uyar, şöyle konuştu: "Alıcı doğrudan ağaçtan topluyor. Dalında fiyat iki lira, üretici kendisi toplayıp pazara getirirse 5-6 lira civarında. Ege Bölgesi genelinde yaşanan çetin kış şartları tüm ürünlerde olduğu gibi erikte de verimi azalttı. Papaz eriğinde durum böyle iken daha piyasaya çıkmayan İtalyan eriğinde de benzer bir durumun yaşanacağını söyleyebiliriz."

"FİYATLAR YÜKSEK OLACAK"
İzmir, İstanbul, Ankara ve Bursa'daki hallere ürün gönderildiğini kaydeden Uyar, “Papaz eriğinde hasat 15-20 gün daha devam eder. Ürün olmadığı için fiyatlar da pek fazla değişmez. Tüketiciye yansıyan fiyatlar da geçen yıllara göre yüksek olacaktır. Ürün yokluğu nedeniyle Kaymakçı'da sezon hızlı başladı" diye konuştu.
Ödemiş'te erik satan pazarcılar da, fiyatların, don ve maliyet nedeniyle yüksek olduğunu fakat birkaç haftaya kadar düşmesini beklediklerini söyledi.