Enflasyon, Kasım ayında beklentilerin üzerinde geldi. Tüketici fiyatları (TÜFE), Kasım ayında yüzde 0,67 artış gösterdi ve böylece, bir ay önce yüzde 7,58 olan yıllık enflasyon yüzde 8,10’a yükseldi.
Yurt içi üretici fiyatları (Yİ-ÜFE) ise, Kasım’da aylık yüzde 1,42 düşerken, yıllık artış yüzde 5,25 oldu.
Sonuç beklentilerin üzerinde, çünkü Merkez Bankası'nın 20 Kasım'da açıklanan son beklenti anketinde, Kasım ayında tüketici fiyatlarının yüzde 0,43 oranında artacağı sonucu çıkmıştı. Gerçekleşen yüzde 0,67'lik oranla arasında çok mesafe var.
Bu yüzden yıllık enflasyon oranı da yeniden yüzde 8'in üzerine çıktı. Yüzde 8'in üzerini en son Mayıs ayında görmüştük.
Son enflasyon verilerinde dikkat çeken diğer noktalara da kısaca değinelim:
- Öncelikle, Kasım ayındaki yüzde 0,67'lik fiyat artışının 2011 yılında sonra kaydedilen en yüksek Kasım ayı fiyat artışı olduğunu belirtelim. Kasım ayındaki fiyat artışı 2014'te yüzde 0,18, 2013'te yüzde 0,01 olmuştu.
- Tüketici fiyatlarındaki aylık en yüksek artış, yüzde 5,37 ile giyim ve ayakkabı grubunda yaşandı.
- Aylık en fazla düşüş gösteren grup, yüzde 0,78 ile ulaştırma oldu. 
- Yıllık en fazla artış ise yüzde 13,44 ile lokanta ve oteller grubunda. 
- Ürün olarak baktığımızda aylık en yüksek fiyat artışı yüzde 40,75 ile domateste. Onu yüzde 27,63 fiyat artışıyla salatalık takip ediyor.
- Fiyatı en fazla düşen ürün ise yüzde -28,97 ile portakal. 
- Kasım 2015’te endekste yer alan 426 maddeden; 49 maddenin ortalama fiyatlarında değişim olmazken, 289 maddenin ortalama fiyatlarında artış, 88 maddenin ortalama fiyatlarında ise düşüş görüldü.
- Üretici fiyatlarında, sanayinin dört ana sektöründeki fiyat değişimleri şöyle oldu: Madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 0,37 düşüş, imalat sanayi sektöründe yüzde 1,26 düşüş, elektrik ve gaz sektöründe yüzde 3,69 düşüş ve su sektöründe yüzde 1,11 artış.
- Üretici fiyatlarının düşük seyri olumlu ancak tüketici fiyatlarına yeterince yansımaması, iç talebin canlılığına işaret.

DENİZLİ'NİN ENFLASYONU 
Denizli'nin de içinde bulunduğu TR32 (Aydın, Denizli, Muğla) istatistik bölgesi, Kasım ayı enflasyonunun en düşük çıktığı bölgelerden biri. Sözkonusu aydaki fiyat artışı (TÜFE) yüzde 0,37. 
Böyle olmakla birlikte, Denizli'ni yıllık enflasyonu, Türkiye genelindeki enflasyonun yaklaşık bir puan üzerinde. Tüketici fiyatları, Denizli'nin de dahil olduğu (Aydın, Denizli, Muğla) bölgesinde geçen yılın aynı ayına göre yüzde 9,00 oranında arttı. Türkiye genelindeki artışsa, belirttiğimiz gibi yüzde 8,10. Denizli'deki enflasyon, 26 istatistik bölgesi içinde kaydedilen en yüksek enflasyon oranı.
Özetle, Denizli'nin enflasyonu Türkiye genelinin yüzde 11,11 üzerinde. 26 bölgenin enflasyon şampiyonu "Denizli, Aydın ve Muğla" bölgesi. 
Maaş artışını enflasyona göre alan Denizlili, Aydınlı ve Muğlalıların haberi olsun...
Peki, yıl sonunda Türkiye geneli enflasyon ne olur? 
Merkez Bankası'nın bu yıl da yüzde 5'lik hedefi tutturulamayacağı çok önceden kesinleşmişti.
Kasım'da gıda ve alkolsüz içecekler grubundaki fiyat artışı yüzde 1,0. Bu grup, giyim ve ayakkabı grubundan sonra en fazla fiyat artışının yaşandığı alan.
Şimdi beklenti, Rusya'ya sebze ve meyve ihracatının durması sebebiyle iç pazarda oluşacak ürün fazlalığının fiyatları aşağı çekeceği yönünde. Nitekim, halihazırda fiyatlar aşağı çekilmeye başlamış görünüyor.
Acil yeni pazarlar bulunamaz ise sebze ve meyve fiyatllarının enflasyona yaptığı katkı bu kış düşük kalacak. Tüketici sevinecek, üretici üzülecek.
Şimdiden görünen o ki, 2014 yılını yüzde 8,17 ile kapatan enflasyon, 2015 yılını da yüzde 8 dolaylarında tamamlayacak.