Denizli’de 44 yaşındaki ev hanımı iki çocuk annesi Güngör Akıncı, İŞKUR ve KOSGEB’in düzenlediği Denizli Ticaret Odası (DTO) ev sahipliğinde yapılan ‘Girişimcilik Eğitimi’ni başarı ile tamamladı. Kolik, ülser ve migren hastalıklarını 10 yıllık araştırmanın sonunda tıbbı aromatik bitkilerin de yardımı ile 2000 yılında yenen Akıncı, şifalı bitkiler üzerine İzmir’de iki yılda eğitim aldı. Eşinin mesleği nedeniyle Denizli’ye taşınan Akıncı, tıbbı aromatik bitkiler üzerine yaptığı çalışmalardan yola çıkarak, KOSGEB’den aldığı 27 bin hibe ve 70 bin liralık faizsiz kredi ile ‘Toprak Ana’ ismiyle kendi işini kurdu. Tıbbı ve şifalı bitkiler üzerine çok araştırmalar yaptığını, yaklaşık dört ay önce açtığı işyerinde de 2 bin çeşide yakın doğal bitki çeşidi ile hizmet verdiğini anlatan Akıncı, “Ben açtığım işyerinde kesinlikle ilaç üretmiyorum. İnsanlara ilaçlarınızı bırakında demiyorum. Ben hiçbir yan etkisi olmayan doğal bitkilerin doğru ve hijyenik olarak kullanıldığında tedavide etkili olabileceğini anlatıyorum. Burada satışa sunduğum tüm bitki türlerinin hepsinin denemesini ve nelere faydalı olduğunu deneyerek öğrendim. Konum ile ilgili olarak ta çok sayıda kitap okudum. Tıbbı ve aromatik bitkiler üzerine İzmir’de uzmanlarından iki yılda eğitim aldım. Bu işi merdiven altı olarak yapan çok ama ben kesinlikle insanlara en doğruyu ve en güzeli sunmaya çalışıyorum” dedi.

Arkadaşımdan duydum

Bir arkadaşından İŞKUR’un kadın girişimcilere eğitim verdiğini duyduğunu ve başvuru yaptığını belirten Akıncı, “Yüzlerce aday içerisinde yazılı sınavdan ilk 50 içine girdim. Mülakatta da ilk 30 arasında ‘Girişimcilik’ eğitimine başladım. Eğitimim Ticaret Odası ev sahipliğinde bir ay boyunca devam etti. KOSGEB’ten kredi almam için yapacağım işle ilgili proje hazırlamam gerekiyordu. Yıllarca çektiğim hastalıklarım aklıma geldi. Hastalıklarımı doğal yollardan tedavi etmek için yaptığım araştırmaları ve aldığım eğitimleri de belirterek proje hazırladım. Projemde kabul edilince kendi işimi kurdum” dedi. Açtığı işyerinde yaptığı satıştan memnun olduğunu, bu haliyle dükkân kirasını ve aldığı kredinin geri ödemesini hiçbir sıkıntı çekmeden yapabileceğini vurgulayan Akıncı, “İşyerimde satışa sunduğum tıbbı aromatik bitki çeşidi sayısını en az dört bine çıkartmak istiyorum. Gelen her müşterime aldığı şifalı bitkiyi nasıl kullanması gerektiğini anlatıyorum. Çay yapılacak bitkilerin kaynaması süresinden, iyi geldiği hastalıklara kadar her şeyi anlatıyorum. Denizli tıbbı aromatik bitkiler bakımından çok zengin. Coğrafi yapısı gereği dağlarında birçok türden doğal ve şifalı bitkiler yetişiyor. Denizlililer en çok enerji düşüklüğü, migren ve sinizütten şikayet ediyor  ” Şeklinde konuştu.

Eğitim olmasa kendi işimi kuramazdım

KOSGEB’in girişimcilik eğitimi olmasa kendi işini asla kuramayacağına dikkat çeken Akıncı, “Aldığım 27 bin lira hibe kredinin üzerine yaklaşık 20 bin lirada ben koyarak bu işyerimi açtım. Hibe kredi ve sonra aldığım 70 bin liralık faizsiz kredi benim önümü açtı. İnsanın kendi işinin patronu olması gibisi yok. Benim gibi girişimci kadınlar mutlaka çok cesur olmalı ve iş kurup patron olacakları sektörü iyi analiz etmeli. Devletin kurumları kendi işini kurmak isteyen kadınlara destek veriyor. Kredilerde pozitif ayrımcılıkta uyguluyor.” Dedi.