Denizli Sanayi Odası’nın (DSO)'nun,  verimlilik konusunun işlendiği  meclis toplantının bu ayki konuğu Enerji Verimliliği Derneği Denizli Şubesi oldu. 
Toplantıda ilk olarak anti-damping konusu ele alındı. DSO Başkanı Müjdat Keçeci 2011 yılında başta Çin olmak üzere Güney Kore, Hindistan gibi ülkelerden ithal edilen tekstil ve hazır giyim ürünlerine ek vergi getirilmesi yönündeki uygulamanın tekstil sektöründe estirdiği olumlu havayı anlattı. 

İthalat Freni Tekstile Gaz Verdi

İthalat freninin tekstil sektörüne iyi geldiğini belirten Keçeci, 2013 yılında Türkiye genelinde sektörün ilk kez 15 milyar doların üzerinde dış ticaret fazlası verdiğini, bu rakamın 2014’te 16 milyar doları aşmasını beklediklerini söyledi. Uygulamanın Denizli’de de tekstil sektörünü canlandırdığına değinen Keçeci, anti-damping kararı ile Denizli tekstil ihracatının istikrarlı bir yükseliş gösterdiğini, istihdamın ise Türkiye geneline paralel olarak %21 arttığını belirtti. Kararın ayrıca Denizli’deki istihdama da olumlu yansıdığını anlatan Keçeci, “2011’den bu yana tekstil ve konfeksiyon sektöründe 8.000 kişilik ek istihdam yaratılmıştır.”dedi. 

Büyük İşletmelerde Verim Küçük İşletmelerin 4 Katı

Konuşmasında küçük ve büyük işletmeler arasında çalışan başına verimlilik bakımından bir uçurum olduğuna da değinen Keçeci, OECD’nin son raporlarına göre Danimarka, İngiltere, Finlandiya gibi ülkelerde küçük işletmelerin de 250 ve üzeri çalışanı olan büyük işletmeler kadar verimli olduğunu, ancak Türkiye’de küçük işletmelerin verimliliğinin büyüklerinkinin sadece dörtte biri kadar olduğunu vurguladı.

Tekstil Sektöründe %15 Enerji Tasarrufu Mümkün

DSO meclisinin bu ayki toplantısındaki konuğu Enerji Verimliliği Derneği Denizli Şubesi Yönetim Kurulu idi. Sanayide enerji verimliliği konusunun önemine değinen Enerji Verimliliği Derneği Denizli Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akgün, bu uygulamaların devlet tarafından da teşvik edildiğini vurguladı. DSO meclis üyelerine enerji verimliliğine yönelik proje ve teşviklerden bahseden Akgün, “2013 yılında derneğimizin gerçekleştirdiği "Denizli İli Tekstil Sektöründe Enerji Verimliliği Potansiyeli Taraması Projesi" ile tekstil sektörümüzde en az  %15 tasarruf potansiyeli olduğu tespit edilmiştir. İlimizde faaliyet gösteren 653 tekstil firmasında ki % 15'lik tasarruf potansiyeli ile yıllık ortalama 103.607.922 TL tasarruf olduğu çıkmaktadır.” dedi.