Ege'nin ilk 100 büyük sanayi kuruluşu, EBSO'da düzenlenen toplantıda açıklandı.
Şirketlerin üretimden satışlarına göre yapılan sıralamada birinci Tüpraş, ikinci Petkim Petrokimya ve üçüncü Philsa Philip Morris oldu. Tüpraş ve Philsa Philip Morris üretimden satış miktarlarının açıklanmasını istemedi. Petkim ise 4 milyar 234 milyon 369 bin liralık satış rakamı bildirdi. İlk 100 büyük sanayi kuruluşu listesinde ihracat birincisi de Tüpraş oldu. Petkim ikinci,İzmir Demir Çelik üçüncü sırada yer aldı. Soma'da kömür işletmeciliği yapan İmbat Madencilik de en fazla istihdam sağlayan firmalar arasında birinci sırayı aldı. Listeye bu yıl 14 yeni firma giriş yaptı. 41 firmanın gerilediği listede, 36 firma ise daha yukarı sıralara çıktı.

81 FİRMA KAR BİLDİRDİ

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, ilk 100 değerlendirmesinde 81 firmanın kar bildirdiğini söyledi. 
Yorgancılar, bu firmaların üç sektörde yoğunlaştığını belirterek, 25'inin gıda sektöründe, 20'sinin kimya ve kimyasal ürünler sektöründe, 13'ünün de demir, çelik ve metal döküm sektöründe faaliyet gösterdiğini ifade etti.

Başbakan Binali Yıldırım'ın hükümet programını okurken, ekonomide üretim ve sanayinin rolüyle ilgili sarf ettiği sözlere atıfta bulunan Yorgancılar, şunları kaydetti:

"Sanayinin önünün açılması vurgulanıyorsa bizler çok olumlu bir beklentinin içindeyiz.Türkiye'nin, üretmediğimiz sürece bir noktaya gelme imkanı yok. 'Üretim yoksa kalkınma hayaldir' dedik. Binali Bey'in icracı bir bakanlıktan, başbakanlığa gelmesi,Ekonomi Bakanlığına Zeybekci’nin atanmasıyla ekonomide başarılı bir sonucun ortaya çıkacağına inanıyorum."

"İFLAS ERTELEME MODA OLDU" 

Yorgancılar, gazetecilerin iflas ertelemelerin artmasını nasıl değerlendirdiği yönündeki sorusuna cevap verirken de "İflas erteleme moda haline geldi, bunun çözümünün bulunması gerekiyor. Bunun artması, ticaret sistemini rencide ediyor. Karekodlu çek uygulamasının zorunlu olması lazım. Yurt içi ve yurt dışı alacakların sigortalanması gerekiyor." dedi.

Ege Bölgesi'nde 2015 yılında üretimden satışlarda gösterilen performansa göre ilk 10 firma şöyle sıralandı:
SIRA FİRMA ADI 

1 TÜPRAŞ 
2 PETKİM 
3 PHILSA PHLİP MORRIS 
4 İZMİR DEMİR ÇELİK 
5 ABALIOĞLU AŞ 
6 JTI TÜTÜN ÜRÜNLERİ 
7 AÇIKLANMASINI İSTEMİYOR 
8 KÜÇÜKBAY YAĞ 
9 KOCAER HADDECİLİK 
10 CMS JANT VE MAKİNE SANAYİ