Denizli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi Necdet Özer, son günlerde gündemde yer alan kadın istihdam paketinin işverenlere ek maliyetler getirmemesi gerektiğini, aksi halde bu paketin kadın çalışanlar aleyhine olacağını söyledi.
Başkan Özer, yaptığı açıklamada, kadın çalışanların istihdam şartlarını kolaylaştırmak amacıyla hükümet tarafından bir yasa taslağı hazırlıklarının devam ettiğini hatırlatarak, “Kadınlara yarım gün çalışma imkanı getirilmesi, çocuk sayısına göre kademeli emeklilik, hamile ve çocuk sahibi kadınlara iş yaşamında her türlü kolaylık sağlanması, doğum yapan kadınlara uygulanan 16 haftalık analık izninin 24 haftaya kadar çıkarılması, isteğe bağlı olarak çocuğu 3 veya 5 yaşına gelene kadar çalışmama, işyerlerinde kreş açılması, doğum yapan kadının işe dönüş garantisi getirilmesi gibi maddelerin de yer aldığı bu paket, kadınlarımızın aleyhine dönmemelidir” diye konuştu.
Hiçbir annenin bebeğini bırakıp çalışmaya gitmek istemeyeceğini kaydeden Özer, “Çalışan kadınlarımızın yükü ve çalışmak için gösterdikleri özveri çok büyüktür. Çalışan annelerimizin çoğu yuvalarının ihtiyacı, çocuklarının ihtiyacı ve eğitimi için çalışmaktadır. Yapılan düzenlemelerle işlerini kaybetmemeliler. Genç hanımlarımızın işgücü dışına itilmelerine neden olacak, işsiz, çalışamaz duruma düşürecek sonuçlar doğuracak düzenlemeler olmamalıdır. Aksi takdirde kadınlarımızın birçok kurumsal firmalarda çalışması bile zorlaşacaktır’’ dedi.
İş dünyasında kadın katılım sayısının artmasının, ülkenin gelişmişliğini ve çağdaşlığını gösterdiğini dile getiren Özer, “Denizli’deki kadın istihdam sayısı, Türkiye’ye örnek teşkil eder durumdadır. Türkiye’de SGK’lı olarak çalışan nüfusun yaklaşık yüzde 23’ü kadın iken, ilimizde SGK’lı olarak çalışanların yaklaşık yüzde 30’u kadındır. Kadın istihdam paketinin içeriğinde işverenlere kolaylıklar sağlayacak bazı düzenlemelerin yapılması kadın istihdamını arttırabilir. Düzenlemelerin yapılmaması durumunda işverenlerimiz, kadın çalıştırmak yerine erkekleri tercih eder duruma gelebilir ve böylesi bir durum da kadın istihdamını arttıracağı yerde azaltır. Bu da en çok, kadın istihdamının yoğun olduğu Denizli gibi illerimizdeki çalışan kadınlarımızı olumsuz yönde etkileyecektir. Kadın istihdam paketi içinde özellikle, ekonomik yükü işverenler üzerinden kaldıracak bir fon oluşturulmalı yada işsizlik fonuna belli bir oranda eklenecek işçi ve işveren payı bir fonda toplanmalıdır. Böylece hiçbir işveren kadın işçi alırken ortaya çıkacak maddi ek yükümlülükleri düşünmeyecektir.” dedi.
Özer, konuyu 21-22 Eylül 2013 tarihleri arasında Antalya’da gerçekleştirilecek TOBB Yönetim Kurulu toplantısında gündeme getireceğini sözlerine ekledi.