HABERDENİZLİ.COM

Toplantının açılış konuşmasını yapan Çaputçu, 23 Haziran’da İstanbul’da gerçekleştirilen büyükşehir belediye başkanlığı seçimlerinin Türkiye’ye hayırlı olmasını diledi ve önümüzdeki seçimsiz dönemin iyi değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. Uzun zamandır sanayiciler olarak gündemin seçimle meşgul olmasından rahatsız olduklarını dile getiren Çaputçu, seçimsiz dönemin herkese ama en başta sanayicilere iyi geleceğini belirtti. 

Aylık güncel ekonomik verilere ilişkin sunum gerçekleştiren Denizli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Vekili Selim Kasapoğlu da sunumuna İstanbul seçimleri ile başlayarak seçimsiz dönemin ekonomi üzerindeki olumlu etkiler yaratacağını belirtti. Önümüzdeki dönem Türk ekonomisini bekleyen riskleri anlatan Kasapoğlu, sonrasında Denizli’nin başlıca ekonomik göstergeleri hakkında bilgiler verdi. 

İhracatta Aylık Bazda Yükseliş Yıllık Bazda Düşüş Var

Denizli’nin, 2019 yılının ilk 5 aylık ihracat rakamları kümülatif değerlendirildiğinde, Sakarya ve Manisa’nın ardından 9. Sıraya gerilediği ifade eden Kasapoğlu, “Denizli’nin hemen arkasından gelen Hatay ve Konya’nın ihracat rakamları da Denizli’ye yaklaşıyor. Denizli’nin en son açıklanan Mayıs ayı ihracatı, 322 Milyon Dolar olarak gerçekleşmiştir. Gerek yıllara göre gerekse bir önceki aya göre artış gözlense de Denizli ihracatı 5 aylık kümülatifte bir önceki yılın gerisinde kalmıştır.” dedi. 

İşsizlik Ödeneği Başvuruları Yükseldi

Kasapoğlu, “2019 yılının Mart ayına ait işgücü istatistikleri TÜİK tarafından açıklandı. Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2019 yılı Mart döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 1 Milyon 334 bin kişi artarak 4 milyon 544 bin kişi oldu. İşsizlik oranı 4 puanlık artış ile %14,1 seviyesinde gerçekleşti. 15-24 yaş arası gençlerde ise işsizlik oranı %25,2. Geçen seneye göre 6,5 puanlık artış göstermiş. Üniversite sınavının yeni gerçekleştirildiği bu dönemde, genç işsizlikteki artışın da dikkate değer olduğunu düşünüyorum.”dedi.
TÜİK uzun zamandır il bazında işsizlik oranlarını açıklamıyor ama Denizli’deki durumu da işsizlik ödeneklerine başvuru sayılarında yaşanan değişimlerden takip etmek mümkün diyen Kasapoğlu, “2019 Mart ayı verilerine göre Denizli’de 2 Bin 238 kişi işsizlik ödeneğine başvurmuş. Maalesef geçen yıla göre oldukça artış söz konusu.” diye konuştu.  

Son olarak 4 yılda bir düzenlenen tekstil makineleri fuarı İTMA 2019’a yapılan sektörel heyet ziyareti ve Ege Bölgesi Sanayi Odası’na yapılan Yönetim Kurulu ziyareti değerlendirmeleri yapılarak toplantıya son verildi.