İSTANBUL (CİHAN)- Sektörünün önde gelen markalarından Temesist, Suudi Arabistan, Senegal, Kazakistan ve Rusya’da toplam 20 milyon dolarlık akıllı raf ihalesi aldı.
Sadece Suudi Arabistan’dan aldığı 14 milyon dolarlık işi 2012’de tamamlayacak olan firma, inşaat maliyetlerinde yüzde 30 tasarruf vaat ediyor.
Temesist Yönetim Kurulu Başkanı Halil İbrahim Gül, Avrupa’dan getirdikleri yeni raf sisteminin büyük firmalardan ilgi gördüğünü belirtti. Depo için gerekli olan çatı ve dış cephe ihtiyacının ortadan kalktığını dile getiren Gül, “Bu sistemle bina inşasına gerek duyulmuyor. Depo yapımında ilk yatırımda yüzde 30 tasarrufa imkân tanıyoruz. Yükseklik sorunu olmadığı için kullanılacak alandan maksimum faydalanıyor ve yer kaybını önleyerek yüzde 15 yer tasarrufu mümkün kılıyoruz.” dedi. Normal bir deponun 12 ayda tamamlandığını ancak dış giydirme raf sistemiyle yapılan depoların 3 ayda yapıldığını kaydeden Gül, “Avrupa kriterlerinde statikler hesaplanıyor deprem ve rüzgâr yükü göz önünde bulundurularak tam güvenlikli depolar kuruluyor. Ayrıca bu depoların içine isteğe bağlı konulan asansörler ve akıllı robotlarla işçilikten de tasarruf edilebiliyor.” ifadelerini kullandı.
Suudi Arabistan Sağlık Bakanlığı’nın açtığı ihaleyi alarak bu ülkenin ilaç depolarını dış giydirme raf sistemiyle yaptıklarını dile getiren Gül, şunları ifade etti:
“İşin büyüklüğü 14 milyon dolar. İhalede İspanyol, İtalyan ve Çinli firmaları geride bıraktık. Depoları 2012 sonuna kadar tamamlayacağız. Raf sistemiyle kurulan bu özel depolar için dünyanın muhtelif yerlerinden talepler geldi. Irak’ta Petrol Bakanlığı’nın depolarını kuruyoruz, Senegal, Kazakistan ve Rusya’da firmanın gıda depolarını kuruyoruz Amerika ve Şili’den de talepler var. Türkiye’de Paşabahçe, Saray Bisküvileri ve Simbo gibi şirketlerin depolarını bu sistemle kurduk.”
Bilecik’te bulunan fabrikalarına bu sene 1 milyon lira daha yatırım yaparak kapasite artırımına gideceklerini bildiren Halil İbrahim Gül, “Bilecik fabrikamız 5.000 metrekaresi kapalı olmak üzere toplam 16.500 metrekarelik bir alanda kurulu. Fabrikamıza 5.000 metrekarelik bir kapalı alan daha ilave yapacağız. İstihdamımızı da 50 kişi daha artıracağız.” açıklamasında bulundu. İhracat yaptıkları ülke sayısının 30’u aştığını bildiren Gül, ürettikleri ürünlerin yüzde 30’unu dışarı sattıklarını, hedeflerinin bu oranı yüzde 50’e çıkarmak olduğunu duyurdu.
CİHAN