Antalya'da, yayla üretiminin azalması, ani değişen hava sıcaklıkları ve Ekim ayı başında meydana gelen don olayının domates ve yeşil biber grubunda fiyat artışına neden olduğu bildirildi.
Antalya Büyükşehir Belediyesi Toptancı Hali Şube Müdürü Rıza Uysal, domates ve biber fiyatlarının 15 gün sonra normal seyrine döneceğini söyledi.
Antalya Büyükşehir Belediyesi Toptancı Hali Şube Müdürü Uysal, domates üretiminin ani hava değişiminden olumsuz etkilendiğini ve üretimin az olması nedeniyle fiyatının arttığını belirtti. Yüksek fiyat artışının 15 gün boyunca devam edeceğini belirten Uysal, şöyle konuştu: "Sezon üretimi yaylaya doğru kaymış durumda. Ağustos ve Eylül ayı ortalarında domates ve biber fiyatları yükselmeye başladı. Bu yükselmenin sebebi yayladaki üretimin azlığından kaynaklanıyor. Sonbahar mevsimine doğru ürün yayladan geliyor. Ekim ayı başında meydana gelen ani sıcaklık değişimi ürünlerin azalmasına neden oldu."
Yaylada üretilen ürünlere ek olarak sahil kısımlarında örtü altı üretimin başlamasının ilerleyen günlerde fiyatları normal seyrine getireceğini söyleyen Uysal, salatalık, kabak ve patlıcanda fiyatların normale döndüğünü belirtti.

RUSYA KAPILARI KAPATTI
Domates ve yeşilbiber grubunun önemli ölçüde ihraç edildiği ülkelerden biri olan Rusya’daki en büyük sebze hali olan Pokrovsky’nin ihracat kapılarını kapattığını belirten Uysal, şöyle konuştu: "Moskova’daki en büyük toptancı halini hiçbir gerekçe açıklamadan kapattı. Kapatması Türkiye’den ihraç edilen ürünler için gerçekten sıkıntı oluşturacak bir karardır. Rusya’nın bu kararından vazgeçmesi ve Antalya’dan yapılan ihracatın yüzde 40’ının Rusya’ya ihraç edildiğini düşünürsek, bu bizim için olumsuz bir durum olacaktır. Yetkililerin Rusya’nın tekrar ürün alımı yapması için çalışma yapmalarını bekliyoruz."

TOPTANCI HALİ FİYATLARI
Antalya Büyükşehir Belediyesi Toptancı Hal Şube Müdürlüğü'nce hazırlanan günlük sebze meyve fiyat verilerine göre, ürünlerin hal çıkış fiyatlarındaki son durum şöyle:
"Biber dolma renkli 6 TL, biber dolma 2 TL, biber kapya 6 TL, biber muhacir 3.50 TL, sivri biber 3.50 TL, biber sivri ince 6 TL, çeri domates 8 TL, kokteyl domates 5.50 TL, yayla domatesi 2.90 TL, fasulye 4 TL, havuç 1.50 TL, salatalık 1.90 TL, ıspanak 2.50 TL, kabak 2.50 TL, beyaz lahana 2 TL, kırmızı lahana 2.50 TL, marul çeşitleri 1.50- 2,20 TL, patlıcan 3.50 TL, patates 1.80 TL,yeşil soğan 3 TL, kuru soğan 1.40 TL, armut 3.70 TL, elma 2.50 TL, anjelika erik 3.20 TL, greyfurt 2.50 TL, mandalina 2-3 TL, nar 1.20 TL, portakal 2.80 TL, üzüm 3.50 TL.