Zafer Çağlayan, en çok ihracat yapan firmalara ödül törenine katılmak için geldiği Denizli'de İhracatçılar Birliği (DENİB)’ni ziyaret etti. Ziyarette AK Parti milletvekilleri Nihat Zeybekci, Bilal Uçar ve Nurcan Dalbudak, Vali Abdülkadir Demir, Belediye Başkanı Osman Zolan, Denizli Ticaret Odası (DTO) Başkanı Necdet Özer, DENİB Başkanı Süleyman Kocasert ve sivil toplum kuruluşu başkanları katıldı.

Ziyarette gazetecilerin sorularını cevaplandıran Bakan Çağlayan, çözüm sürecinin ekonomiye çok ciddi katkıları olacağını ifade etti: “Doğu ve Güneydoğu ekonomisine çok önemli katkı getirecektir, o da zaten Türkiye ekonomisine gelecektir, çünkü terör için bugüne kadar Türkiye’nin harcadığı, çeşitli kesimler tarafından ifade edilen, nereden bakarsanız bakın 300 milyar dolarlık para neticede bütün ülkenin cebinden çıkmıştır. Bir kere böyle bir kaynağın ortadan kaldırılması, bilhassa terörün Doğu ve Güneydoğu ekonomisine getirmiş olduğu, ona ilaveten yüzlerce milyar dolarla ifade edilecek ekonomik refah payından mahrum kalmasının getirmiş olduğu sebepler inşallah ortadan kalktıkça Doğu ve Güneydoğu ekonomisi adeta bir patlama yaşayacaktır.”

'DOĞU VE GÜNEYDOĞU’NUN BAZI İLLERİNDE TEŞVİK BELGELERİNDE 5 BİN KATA VARAN ARTIŞLAR VAR'


Ekonomideki gelişmenin ilk işaretlerinin, 2013’ün ilk üç ayında alındığını kaydeden Çağlayan, "Bildiğiniz gibi Teşvik Uygulama Genel Müdürlüğü, benim bakanlığıma bağlı. Bakanlığım, birkaç gün önce mart dahil ilk üç aylık teşvik verilerini açıkladı. Gördük ki çözüm sürecinin konuşulmaya başlamasıyla beraber Doğu ve Güneydoğu’ya, yani altıncı bölgeye, yani 15 ilimize adeta bir teşvik yatırımı patlaması yaşanıyor. Bingöl’de teşvik belgesi alanların yapacağı sabit yatırım, geçen yılın aynı dönemine göre tam 5 bin kat artmıştır. Bugün Bingöl’de ilk üç ayda yatırımcılar, 1 milyar 68 trilyon liralık yatırım yapacaklarını ifade etmişlerdir. İlk üç ayda teşvik belgesinde Siirt’te, Diyarbakır’da, Şanlıurfa’da, Mardin’de yapılan münacatlarda istihdamın bazı illerde beş, bazı illerde on katına çıktığını görüyoruz. İnşallah Türkiye, bu barış süreciyle beraber adeta emek yoğun sektörlerde, bilhassa altıncı bölgede bir yatırım patlaması yaşayacak.” diye konuştu.

'PKK TERÖR ÖRGÜTÜ, TÜRKİYE İLE BAŞEDEMEYECEĞİNİ ANLAMIŞTIR'


Çözümün uzun bir süreç olduğunu vurgulayan Bakan Zafer Çağlayan, “Detaylarla uğraşmayalım, önemli olan işin aslıdır. İşin aslı da bugün geldiğimiz noktada, 8 Mayıs itibarıyla bir çekilme olacağı ifade edilmiştir. Bu noktada şunu herkesin bilmesi gerekiyor: PKK terör örgütü, Türkiye ile başedemeyeceğini anlamıştır. Bunu herkesin iyi okuması gerekiyor. Türkiye bu konuda kararlılığını, ne kadar büyük bir cumhuriyet ve devlet olduğunu ortaya koymuştur. Türkiye’den çıkışlar, ifade edildiği gibi yapılsın. Bu işleri sulandırmak, birilerinin farklı değerlendirmelerini düşünmek yerine süreci görelim. Bundan kazanan Türkiye olacaktır.” dedi.