Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, 1 Ekim’den itibaren doğalgazda uygulanmaya başlanan yüzde 10’luk indirimin müjdesini verirken elektrikte de zam öngörülmediğini belirterek sanayicilerin yüreğine su serpti. Uzmanlar elektriğin %40-50’sinin doğalgazdan olduğunu, ancak toplam üretim maliyetlerinin %100’ünü oluşturmadığını belirtiyor. Bu nedenle doğalgazda yapılan %10’luk indirimin elektriğe de %5’lik bir indirim olarak yansıması bekleniyor. Nihai tüketicilere 2017 yılının başında yansıması beklenen indirimlerden ilk etapta serbest tüketiciler ile toptan elektrik tüketenler faydalanacak. 

Sanayiciyi yakından ilgilendiren indirim haberi ile ilgili açıklama yapan Denizli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Keçeci, 2017 yılına hazırlanırken, özellikle de bütçe tahminlerinin yapıldığı bu dönemde bu haberin çok sevindirici olduğunu dile getirdi.
Enerji Bakanı tarafından verilen haberin zamanlama açısından da iyi olduğunu ifade eden Keçeci, “2016, belirsizliklerle başladığımız, ihanetlerle karşılaştığımız ancak herşeye rağmen üretmeye devam ettiğimiz bir yıl oldu. Önceden tahmin edilmeyen ve yıl içerisinde karşımıza çıkan ani enerji zamları, maliyetlerimizde ciddi sapmalara neden oluyor. 1$ ile iş alıp iş kaybettiğimiz bir rekabet piyasasında, maliyetlerimizde enerji zamları nedeniyle oluşan artışları, müşterilerimize anlatamıyoruz. Sanayicilerin, yeni yıldaki fiyat politikalarına, yatırımlarına karar verebilmesi ve herşeyden önemlisi bütçelerini yapabilmeleri için Hükümet tarafından verilecek bu sinyallere ihtiyacı var.” dedi.

Enerji Kongresi gibi büyük bir uluslararası organizasyonun bu sene Türkiye’de gerçekleştirilmesinin de önemini vurgulayan Keçeci, “Dünya’da enerjide söz sahibi olan tüm tarafların toplandığı organizasyon, ülkemiz için artı bir değerdir çünkü ne yazık ki Türkiye, enerjide dışa bağımlı bir ülkedir. Enerjide dışa bağımlılığımızı azaltmamız için, yenilenebilir enerji kaynaklarına yapılan yatırımlarımızı artırmamız gerekmektedir. Güneş ve rüzgar gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının ihtiyacımızı karşıladığı gün, Türkiye üzerinde bulunduğu coğrafyanın hakkını vermiş olacaktır.”diye konuştu.