Denizli İşadamları Derneği (DİAD) Başkanı Erdem Aydın, Türk Amerikan İşadamları Derneği (TABİD)’nin Pennsylvania eyaletine ortaklaşa düzenledikleri iş gezisinin oldukça verimli geçtiği söyledi.Denizli’ye dönen Aydın, aralarında Denizli Organize Sanayi Bölgesi (DOSB) Başkanı Abdülkadir Uslu’nun da bulunduğu bir grup işadamıyla gezi hakkında bilgi verdi. Aydın, “Pennsylvania’ya tekstil, tarım, gıda, makine, otomasyon ve enerji sektörlerinden işadamlarıyla gezi düzenledik. Pennsylvania ekonomik olarak dünyada 19., ABD eyaletleri sıralamasında 6. sırada. Sektörel olarak süt ürünleri, hayvancılık, sera ve fidanlık ürünler, tahıl, mantar, kümes hayvancılığı, üretim olarak pamuklu bez, kimyasal ürünler, ilaç, bilgisayar ve elektronik ekipman, madencilik, taş kömürü, çimento, kireçtaşı, doğalgaz ve petrol, hizmet sektöründe sağlık, mühendislik, hukuk büroları, finans ve sigorta alanında öne çıkıyor. ABD’de ilk borsa 1790'da kurulmuş.” dedi.

DİAD heyeti olarak Pennsylvania Türk Kültür Merkezi tarafından üçüncüsü düzenlenen geleneksel Türk Kültür Günü’ne katıldıklarını anlatan Aydın, “Yıllardır savunduğumuz fikirler var. Biz işadamlarımızın, yeni pazarları bizzat yerinde tahlil etmelerini istiyoruz. Bu anlamda yeni pazar arayışlarımızda hep yeni isimlerle yeni ülkelere iş gezileri düzenliyoruz. Eğer malınızı dış dünya ile tanıştırmak istiyorsanız, öncelikle alıcıyı yerinde görmelisiniz." diye konuştu.

Pennsylvania Eyalet Valisi Tom Corbett’in DİAD heyetini makamında kabul ettiğini dile getiren Aydın, “Kendisine Denizli hakkında bilgi verdik. Vali Corbett, işadamlarının ticari ilişkilerde daha fazla rol almasını istedi. ABD’nin büyük pazar olduğunu Türk işadamların bu pazarda payının artmasını temenni etti. Corbett’e, isminin yazılı olduğu Denizli bornoz ve havlusu hediye ettik.“ şeklinde konuştu.

Pennsylvania’dan sonra New Jersey eyaletine geçtiklerini ifade eden Aydın, “Heyetimiz burada da çeşitli incelemelerde bulundu. New Jersey, ekonomik olarak güçlü bir yapıya sahip. Kişi başına düşen gelir sıralamasında ikinci, hane gelirinde birinci sırada yer alıyor. New Jersey ekonomisinin temelini oluşturan sektörlerde, bilim ve teknoloji önde geliyor. Lojistik olarak deniz taşımacılığı ve liman hizmeti oldukça gelişmiş.” ifadelerini kullandı.

Geziye katılan işadamlarından DOSB Başkanı Uslu’da oldukça verimli geçtiğini kaydetti.