Denizli İşadamları Derneği (DİAD) Başkanı Erdem Aydın, sanayicinin, tecrübesini tarım ve turizmde kullanmasıyla ekonominin çeşitlenerek güçlenmeye başladığını söyledi. Başkan Aydın “Yeni pazarlar, yatırımlar olmalı. Ortadoğu ve Afrika yeni pazarımız olabilir” dedi. Denizlili sanayicilerin ve işadamlarının zor dönemlerde yeni Pazar arayışlarına girdiğini hatırlatan Başkan Aydın, “İlimiz işadamları, zor dönemde Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) gibi kuruluşların yönlendirmesiyle ABD ve AB dışında Afrika, Orta Asya ve Ortadoğu ülkelerinde yeni pazar arayışlarına girdi. Ortadoğu ve Afrika’da yeni yatırımlar olmalı. Böylece sadece ürün çeşitliliğini değil, pazarlarını da çeşitlendirmiş oldu. AB ve ABD pazarlarına istediği kalitede ürün üreten ihracatçımız, alternatif pazarlara da kalite sıkıntısı çekmeden girme imkânı buldu. Amerika’ya sırt çevirmeden Ortadoğu ve Afrika’da yeni pazarlar arayarak katma değerli ürünler dizayn etmemiz gerekiyor. 10 yılda Afrika’ya yapılan ihracat 4 katına çıktı. O coğrafyada hem ticaret hem karlılık sağlanabiliyor. Ortadoğu ve Afrika pazarında gıda, tekstil, inşaat, mermer kablo ile etkili olabiliriz.” Diye konuştu

İş gezileri düzenliyoruz


DİAD’ın ayda bir yurtdışına düzenlediği gezilerde işadamlarının ufkunun açıldığını anlatan Aydın “Dernek olarak içimizdeki sorunları büyütmekten ziyade, enerjimizi ve ekonomimizi büyümek için yurtdışına yönelmeye çalışıyoruz. İnsanımız çok müteşebbis.” dedi. DİAD’ın federasyon olarak ESİDEF’e, konfederasyon olarak TUSKON’a bağlı olduğunu kaydeden Erdem Aydın “Derneğimiz, TUSKON aracılığıyla dünyada parmağınızı nereye koyarsanız koyun gidebileceğimiz, doğru insanları bulup ticaret yapabileceğimiz hale geldi. Dernek olarak bin 526 üyemiz var ve bunun 100 tanesi kadın. Bayanların iş dünyasındaki yerini çok önemsiyoruz. Denizli’ye güzel hizmetler vermek için yola çıktık” dedi.

Dünya ülkelerinde sıkıntı var


Ülke ekonomisinin en büyük sorununun sermayelerin bölünmesi olduğunu söyleyen Aydın  “Ortaklık kültürünün altının çözülerek hayata geçmesi gerekiyor. Güçlü sermayeli ortaklıklarla büyük projelere adım atılmalı. Dünya coğrafyasında ekonomi anlamında bir sıkıntı var. 3. dünya ülkelerinin para politikalarında sıkıntılar olsa da, bu durum yavaş yavaş geçecek ama biz yine de tam gaz devam etmenin yollarını arayacağız. Dernek olarak yaptığımız yurtdışı gezilerinde sanayimiz için önemli olan ihtiyaç tespiti ve yeni alışveriş şekilleri gibi ticari kazanımları Denizli’ye getirme imkanı buluyoruz.” Diye konuştu.