Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) tarafından İstanbul’da düzenlenen Dış Ticaret Zirvesi 2013’e katılan Denizlili işadamları, yeni bağlantılar kurarak döndü. Dünyanın en büyük satın alma organizasyonu olarak değerlendirilen zirve, Ekonomi Bakanlığı’nın koordinasyonunda ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) desteğiyle yapıldı. Lütfi Kırdar Fuar ve Kongre Merkezi’nde 25-26 Kasım 2013 tarihlerindeki zirvede 130 ülkeden gelen bin 450 işadamı, Türkiye’den katılan bin 500 işadamıyla 25 bin ikili iş görüşmesi yapıldı. Zirveye, Denizli İşadamları Derneği (DİAD) üyesi 15 firma, yurtdışından bakanlar, üst düzey bürokratlar ve gazeteciler de katıldı. Denizlili firmalar, iki gün boyunca stantlarda ve görüşme masalarında iş anlaşmaları için gıda, tarım ve hızlı tüketim malları başta olmak üzere birçok sektörde ön görüşme yaptılar. 

Zirveyi değerlendiren DİAD Yönetim Kurulu Başkanı Erdem Aydın, “Dünyada artık mesafeler kısaldı. DİAD olarak dünya pazarını üyelerimizin ayağına getirip hem ticari kazanımlar elde etmenin gerekliliğini hem de vizyonu olanın başaracağını göstermek istedik. Zirvede gördük ki üye işadamlarımız, ürettikleri mallarını yurtdışına satmak için ciddi gayret gösteriyor. Birçok firmamız ihracat yaptığı ülkelerin sayısını arttırırken kimileri de ilk defa ihracatın kapılarını araladı. Yurtdışından gelen bin 450 firmanın tamamının ithalatçı olmasıyla bu organizasyonun Türkiye ve KOBİ’lerimiz için ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gördük. Değişen ve gelişen dünya ekonomisinde Türkiye’nin hakettiği yere gelmesine, bu tür organizasyonların katkı yapacağına inanıyorum.” dedi.

DİAD üyesi Bülent Taslacı da, “Herhangi bir ülkeye ticaret ve yatırım için gittiğinizde aradığınızı tam manasıyla bulamayabilirsiniz fakat TUSKON'un yapmış olduğu programlarda dünyanın her yerinden gelen firmalar olduğu için sektörünüzle alâkalı farklı firmalarla görüşme imkânınız oluyor. TUSKON’un bana göre en büyük ayrıcalığı, dünyanın çeşitli yerlerindeki firmaları ayağımıza kadar getirmesi.” diye konuştu. Başka bir DİAD üyesi Oğuzhan Serin ise kendi adlarına verimli geçtiğini belirterek, Türk mallarının özellikle Afrika ve Ortadoğu'da arandığını ve bunun gün geçtikçe daha da artacağını dile getirdi.