Denizli Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici, pamuktan umduğunu bulamayan merkez ovadaki üreticilerin tufanda ürün veren meyve türlerine yöneldiğini söyledi. Bölgedeki üreticiler tarafından 4 yıldır deveci armudu tarları oluşturulmaya devam ettiğini belirten Oda Başkanı Gemici, “Deveci armudunu dört yıl önce ilimizde ilk kez Mehmet Cansever isimli üreticimiz Kocadere köyündeki 22 dönümlük tarlasına dikti. O zamanki fidanlar şimdi ürün vermeye başladı. Bölgedeki diğer üreticilerimizde tarlalarına deveci armudu fidanlarından dikti. Bölgemizde şuan 250 dönümlük deveci armudu tarlası oluştu. Pamuğa alternatif olarak dikilen deveci armudunun bölgemizde 6-7 bin dekar alanda üretimi yapılan Hicar narına rakip olmasını bekliyoruz. Önümüzdeki beş yıl içinde bölgemizdeki deveci armudu bahçelerinin toplamının 4 bin dekara çıkmasını hedefliyoruz” dedi.

Bursa’dan önce Denizli hasat yapacak

4 yaşındaki bir deveci armudu ağıcından 25-30 kilogram, 7 yaşında 60-70 ve 10 yaşından sonra 90-100 kilogram ürün hasadı yapılabileceğini belirten Gemici, “Özellikle mikro klima özelliğine sahip, verimli toprakları bulunan merkez ovamızdaki Kocadere, Eldenizli, Irlıganlı, Küçükdere ve Yeniköy’de deveci armudu tarlalarının daha yoğun olarak göreceğiz. Bölgemizdeki toprak ve iklim şartları deveci armudunun yetiştirilmesine çok uygun. Bu yıl deveci armudu yetiştiren üreticilerimiz hasada eylül ayı ortalarında başlayacaklar. Ürünün kilogramının toptan 1,5 ile 2 lira arasında satılmasını bekliyoruz. Türkiye’de deveci armudu yetiştirmede lider il Bursa, ancak Bursa’da hasat ekim ayı ortalarında başlar. Denizli’de biz Bursa’dan yaklaşık 1 ay önce deveci armudu hasadına başlamış olacağız. Tufanda ürün olduğu içinde pazarlama ve fiyatta hiçbir sıkıntı yaşamayız. Deveci armudu üreticisine bu yıl iyi para kazandıracak” diye konuştu.    

İlaç kalıntısına dikkat

Artık dededen babadan kalma usullerle Denizlili üreticilerin tarım ürünü yetiştirmediklerini ifade eden Gemici, “ Toprak ve hava şartları ile birlikte üreticilerimizden bilinçli tarım yapmalarını istiyoruz. Gelişi güzel ilaçlama yerine reçete ile satışı yapılan tarım ilaçlarından uzmanların verdiği tarihlerde ilaçlama yapılmasını istiyoruz. Satışa çıkartılan meyvelerde hiçbir ilaç kalıntısının bulunmaması için bu ayrıntı çok önemli. Erkenci meyvecilik yapan ve yapmak isteyen üreticilerimizden ayrıca iyi tarım uygulamasına geçmelerini istiyoruz. İyi tarım sertifikası ile yetiştirilen ürünler daha kolay Pazar bulup, daha yüksek fiyatlardan satılıyor. Üreticilerimizin artık bilinçli tarım yaparak bol ürün ve bol para kazanması gerekiyor” şeklinde konuştu.