Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi verilerin açıkladı. 2015’in Ocak-Ağustos döneminde 490 bin adet çek için 17,6 milyar liralık karşılıksız işlemi yapıldığını ifade eden Keçeci, 2,5 milyar liralık 94 bin çekin daha sonra ödendiğini söyledi.
Açıklanan karşılıksız çek verilerinin, ekonomideki durgunluğu açıkça ortaya koyduğunu belirten Keçeci, 2015'in ilk 8 ayında karşılıksız çek adedi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 21, karşılıksız işlemi yapılan çeklerin tutarı ise yüzde 49 arttığını ifade etti. Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi verilerine göre karşılıksız çek işlemleri oranını yorumlayan Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, “Ağustos ayında ticarette önemli yere sahip olan sanayi kentlerinin karşılıksız çek oranın maalesef hızla yükseldiğini görüyoruz. Sanayi kentlerimizden Gaziantep’in karşılıksız çek rakamı bin 854, Kayseri’nin bin 333, Konya’nın bin 148, Kahramanmaraş’ın 711 iken Denizli’nin 2015 Ağustos ayı karşılıksız çek adedi 472 adetle sınırlı kaldı. Yıllık 3,5 milyar dolarlık ihracatı ile Türkiye’nin en çok ihracat yapan illeri arasında 8. sırada yer alan Denizli’de karşılıksız çek oranı oldukça düşük seviyede. Diğer sanayi kentlerimizle karşılaştırdığımızda Denizli’nin gayet iyi durumda olduğunu söyleyebiliriz”diye konuştu.
Denizli tüccarının borcuna sadık kaldığını belirten Keçeci sözlerini şöyle tamamladı: 
"Kredilerin takibe düşme oranında olduğu gibi karşılıksız çeklerde de Denizli Türkiye ortalamasının altında. Bu senenin Ağustos ayında, Türkiye geneli karşılıksız işlemi yapılan çeklerin bankalara ibraz edilen toplam çeklere oranı 3,7 iken Denizli’nin 2015’in Ağustos döneminde 2,0 seviyesinde gerçekleşmiş. Mevzuatta yapılan değişikliklerden sonra çek, güvenilir bir ödeme aracı olmaktan çıktı ancak ne yazık ki ticari teamüller kolay kolay değişmiyor. Bu nedenle çek, vadeli bir ödeme aracı olarak kullanılmaya devam ediyor. Özellikle Güney sınırımızdaki sıcak gelişmelerden çok etkilenen sanayi kentlerimizde, karşılıksız çek oranlarında ciddi bir artış olduğunu gözlemliyoruz. Bu durgun piyasada Denizli adına olumlu yöndeki bu gelişmeye sevinebiliriz.”