Denizli tekstil sanayisinden sonra hayvancılık alanında özellikle süt ve ürünleri ihracatında Türkiye’nin önde gelen illerden birisi haline geldi. Türkiye’den Avrupa Birliği’ne (AB) süt ve süt ürünleri ihraç eden 12 onaylı süt çiftliğinden 5’i Denizli’de faaliyet gösteriyor.

Denizli Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nde Bakanlık onaylı AB’ye süt ve süt ürünleri ihraç eden 5 firma temsilcisine düzenlenen törenle plaket verildi. Törene Denizli Valisi Abdülkadir Demir, Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan, Denizli Ticaret Odası (DTO) Başkanı Necdet Özer, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Sezgin Kutlu ve AB’ye ihraç yapan firmaların temsilcileri katıldı.

Törende konuşan Kutlu, Denizli’de bitkisel üretimin yanı sıra hayvansal üretimde de özellikle büyükbaş süt sığırcılığında önemli gelişmeler olduğunu, yapılan desteklemeler neticesinde ülke genelinde AB ülkelerine süt pazarlayabilen 12 işletmeden 5’inin Denizli’de bulunmasının kendilerini onurlandırdığını söyledi. Hayvancılığın altyapısı olan yem bitkisi ekilişlerindeki artış oranları, çayır ve mera ıslah çalışmaları, yeni uygulamaya konulan projelerin desteklemesi neticesinde 2003 yılında 79 bin 422 büyükbaş olan hayvan sayısı yüzde 207 oranında artarak 243 bin 446’ya ulaştığını ifade eden Kutlu, “Bakanlığımız Türkiye genelinde örnek gösterilen çalışmalar yaptı. Bu çalışmalar sayesinde özelikle ıslah çalışmaları sonucu ilimizdeki büyükbaş hayvan varlığının kültür ırkı oranı yüzde 91’e ulaştı.” dedi.

‘5 BİN SAĞMALIK ÇİFTLİK TÜRKİYE’DE HAYALDİ GERÇEKLEŞTİ’

Atasancak Genel Müdürü Lütfü Kaşlı da Türkiye’de 1 -2 bin sağmalık çiftlikler kurulacağı söylense bunun hayal olacağının söyleneceğini ancak bunu gerçekleştirdiklerini ifade etti. Kaşlı, “İşletmemizi kurarken Ethem Sancak Bey’e sorduğumda 5 bin sağmalık çiftlik kurmaktan bahsetti, ben 5 bini saymasının bile zaman aldığını yönetmenin zor olacağını söylemiştim. Toprağı, iklimi ve işçisiyle hayvancılığı yapabilecek en iyi ülkelerden biriyiz. Hayvancılığımızın gelişmesinde devletin verdiği desteğin büyük katkısı var. Devlet desteklemese birçok işletme ayakta kalamaz.” diye konuştu.

DTO Başkanı Özer de Denizli’de sektörlerin tekstil, mermer olarak sıralandığını, ancak son yıllarda hayvancılık alanında büyük yatırımlar yapıldığını belirtti. Özer, "Bu firmalarımız Avrupa ve dünya standartlarının üstünde çalışma göstermesi ihracat yapması emeklerinin boşa gitmediğini gösteriyor.” şeklinde konuştu.

Vali Demir ise Denizli’de 27 bin 397 adet işletmede 243 bin 446 baş sığır bulunduğunu, bunun 103 bin 172’nin sağmal olduğu bilgisini verdi. İlde günlük bin 495 ton çiğ süt üretimi gerçekleştirildiğini, bu sütlerin tamamının 942 adet soğutma tankında toplanarak büyük süt firmalarına ve mandıralara gönderildiğini vurgulayan Demir, “Türkiye genelinde 12 olan onaylı süt çiftliğinin 5 tanesi, 290 tane olan hastalıktan ari işletmenin 32 adedi İlimizdedir. Onaylı süt çiftliklerinde günlük toplam 150 ton süt üretilmektedir. Onaylı süt çiftliklerinden süt alıp işleyen firmalar ürünlerini tercihli olarak tüm dünya ülkelerine kolaylıkla pazarlayabilmektedirler.” ifadelerini kullandı. Denizli’nin 2012 yılı itibariyle ihracatın ithalatı karşılama oranında yüzde 21,27 fazlalığı olduğunu anlatan Demir, “İlimizden 2012 yılında 3 milyon 800 bin 869 kg süt ve süt ürünleri ihraç edilerek 9 milyon 106 bin 442 TL ihracat geliri elde edilmiştir. Ülkemizdeki AB ülkelerine süt ihracat yetkisi olan 6 firmadan bir tanesi Acıpayam ilçemizdeki Aynes Süt İşleme tesisidir.” dedi.

Konuşmaların ardından Denizli’den Avrupa’ya süt ve süt ürünleri ihraç eden Aynes Gıda Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Nevzat Serin, Atasancak Süt İşletme Genel Müdürü Lütfü Kaşlı, Şahinler Hayvancılık Sorumlu Müdürü Ahmet Şahin, Doğa Tarım ve Hayvancılık Genel Müdürü Uğur Özkan, Erdem Aydın Hayvancılıktan Hasan Aydın ve Şeyda İnceoğlu Hayvancılık İşletme sahibi Seyda İnceoğlu’na protokol üyeleri tarafından plaket takdim edildi.