HABERDENİZLİ.COM

Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB), mayıs ayı ihracat rakamlarını açıkladı. Denizli İhracatçılar Birliği Başkanı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkan Vekili Süleyman Kocasert, Türkiye İhracatçılar Birliği'nin verilerine göre Denizli'nin mayıs ayı ihracatının geçen yıla göre yüzde 10 artarak 251 milyon dolar olarak gerçekleştiğini, 5 aylık ihracat rakamının ise geçen yıla göre yüzde 7.4 artarak 1 milyar 183 milyon dolara ulaştığını söyledi. Kocasert, Denizli İhracatçılar Birliği'nin tescilinden geçen ihracatın ise hem mayıs, hem beş aylık dönemde çift haneli artışı yakaladığını belirtti. Kocasert, "Denizli İhracatçılar Birliği tarafından kayda alınan ihracat mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 16 oranında artarak 205 milyon dolar olarak gerçekleşti. Ocak-Mayıs dönemi göz önüne alındığında ise Denizli İhracatçılar Birliği'nce kayda alınan ve 970 milyon dolara ulaşan ihracatın artış oranı yüzde 11 oldu" dedi.

Dünya ticaretinin ivme kazanmaya devam ettiğini vurgulayan DENİB Başkanı Süleyman Kocasert, "Geçtiğimiz yılın son aylarında ülkemiz ihracatında yaşanan olumlu hava ve pozitife dönüş, 2017 yılının başından itibaren artarak devam ediyor. Son 7 aydır aralıksız devam eden ülkemiz ihracatı mayıs ayında da yüzde 16 artarak 12 milyar 472 milyon dolar olarak gerçekleşti. Yılın ilk beş aylık döneminde ise, ülkemiz ihracatı yüzde 10 arttı ve 63 milyar 145 milyon dolar oldu. Dünya mal ticareti 2016 yılında gerileyerek 16 trilyon dolar olarak gerçekleşmişti. Bu yılın ilk çeyreği göz önüne alındığında küresel piyasaların toparlanmaya başladığını görüyoruz. Bu olumlu tabloda en büyük etkenlerden birisi şüphesiz petrol ve emtia fiyatlarında yaşanan artışlar. Genel olarak değerlendirdiğimizde, dünya mal ticaretinin yıl sonunda yaklaşık yüzde 7 oranında büyüyerek 17 trilyon dolara ulaşması bekleniyor" diye konuştu.

Avrupa Birliği ekonomisinin yüzde 2 bandında büyüme temposunu sürdürmesinin, dış ticaretin Euro bazında yüzde 10'un üzerinde artmasının Türkiye'nin dış ticareti için son derece önemli olduğunu belirten Kocasert, "Bu sene yüzde 40 artışla Rusya başta olmak üzere gelişen ülkelerde görülen ithalat artışlarının ihracat rakamlarımıza olumlu yansımasını sürdüreceği ve yılsonu itibariyle Orta Vadeli Program'daki ihracat hedefimiz olan 153.3 milyar doları yakalayacağımız ve hatta geride bırakacağımız kanaatindeyim" dedi.