Kampanyanın ilk ayağında 100 bin adet cevizin çimlendirilmek üzere fidanlıkta toprağa gömüldüğünü belirten Bölge Müdürü Korucu, “Türkiye’de ilk kez bakanımızın talimatıyla ceviz seferberliği başlattık. Orman bölge müdürlüğümüz, başta olmak üzere tarım müdürlüğü, Denizli Ticaret Borsası ve İŞKUR’la işbirliği yaptık.
İlk etapta toprağa gömdüğümüz yaklaşık 4 tonluk 100 bin ceviz tohumunu Denizli Ticaret Borsası temin etti. Orman bölge müdürlüğü olarak biz fidanları yetiştireceğiz. Tarım müdürlüğü fidanlara sertifikalarını verecek, İŞKUR’da bu fidanların yetiştirilmesinde çalışacak 100 işçi bulacak. 5 yıl sonra kampanya ile birlikte yaklaşık 2 bin hektarlık ceviz tarlalarımız olacak” dedi. Denizli’nin toprağı ve iklimi cevize uygun Denizli’de uzun yıllardan bu yana ceviz üretimi yapıldığını, özellikle Çameli cevizinin meşhur olduğunu ifade eden Bölge Müdürü Korucu, müdürlüğü bağlı Karahasanlı fidanlığında geçen yıl 5 bini aşılı 11 bini aşısız toplam 16 bin adet ceviz fidanının üretilip satışının yapıldığını söyledi.



Denizli’de bazı bölgelerin ceviz üretimi için ideal olduğunu ifade eden Korucu, “Cevizin kilogramı bu yıl 15 ile 30 TL arasında satılıyor. Cevizin iyi para etmesi, Pazar sıkıntısının olmaması ve Türkiye’nin halen ceviz ithal ediyor olması yatırımcıları ve çiftçileri ceviz üretimine teşvik ediyor. Ceviz fidanlarını 10 metreye 10 metre olacak şekilde bir hektarlık alana 250 adet dikimi yapılıyor. Suyu seven ancak taban suyunu sevmeyen ceviz iyi bakılırsa 4-5 yılda ürün vermeye başlıyor. Ekonomik olarak ceviz verimi 8-9 yıllarda başlıyor. Kampanya kapsamında ilk ceviz fidanlarını 2018 yılında fidanlıktan çıkartmaya başlayacağız” dedi. Cevizin başkenti oluruz Bugüne kadar girişimciler ve çiftçiler tarafından dikimi yapılan cevizlere ilave olarak 5 yıl içinde 500 bin ceviz fidanında toprakla buluşmasıyla birlikte Denizli’nin cevizin başkenti olacağına dikkat çeken Bölge Müdürü Korucu, “Ceviz iyi para eden insan sağlığı açısından da çok önemli bir besin kaynağı. Denizli kekik üretiminde nasıl merkezse ceviz üretiminde de merkez olacak. Ceviz ithalatından da kurtulacağız. 5 yıl devam edecek proje kapsamında her yıl fidanlıkta çalışmak üzere 100 kişiyi de istihdam edeceğiz. 2018 yılında bizden ceviz fidanlarını alan çiftçilerimiz gerçekten kurallarına uygun dikim yapar ve fidanların bakımını iyi yaparsa 2020 yılında Denizli ürettiği ceviziyle de isminden söz ettirmeye başlar” dedi