Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) Başkanı Süleyman Kocasert, yönetim kurulu üyeleri İbrahim Uzunoğlu, Sedat Erikoğlu, Arif Şensöz, Hüseyin Memişoğlu, İsa Dal ve Süreyya Çalışkan ile birlikte  birlik binasında düzenlediği basın toplantısıyla 2014 yılını değerlendirdi, 2015 yılına dair beklentilerini açıkladı.  Türkiye ihracatı 2014 yılında % 4’lük artış ile 158 milyar dolarlık ihracata imza attığını belirten Kocasert, "Denizli'de yine yüzde 4 büyüme ile 3,2 milyar dolarlık bir ihracat rakamına ulaştı. Türkiye'nin ihracatında Denizli'nin payı yüzde 2 oldu. 2014 yılına baktığımızda olağan üstü olumsuz olaylar yaşandı. Rusya ile Ukrayna arasındaki gerilim, önemli bir ihracat noktamız Irak, Suriye ve İşid olayları, AB'nin ekonomisinin toparlanamaması ciddi anlamda Türkiye ve denizli bu olaylardan etkilendi. İhracat anlamında 4 milyar dolar gibi bir kayıp yaşandı. Bu çok ciddi bir kayıp anlamına gelir. Buna rağmen ihracatımız yüzde 4'lük bir artış gösterdi. DENİB'e üye firmaların ihracat rakamı ise yüzde 7'lik bir artışla 2,3 milyar dolar oldu. Buradaki performansta alkışlanır. Yani 2014 yılında en kötü senaryolar yaşanmasına rağmen ihracat verilerini biz olumlu buluyoruz" dedi. 

2015 YILI ÖNGÖRÜLERİ
Türkiye'nin bir kaç yıldır 155 ile 160 milyar dolar arasında bir patinaj çektiğini belirten Kocasert, 2015 yılında 170 milyar dolar hedefine ulaşarak bu aralıktan uzaklaşılması ve ardından 200 milyar dolar hedefi ile Türkiye'nin ihracatta rekorlarına devam etmesini arzuladıklarını vurguladı. Kocasert, Denizli'nin 2015 yılı ihracat hedefinin ise 3,5 milyar dolar olduğunu açıkladı. Dolar kurunun 2,34-2,40 aralığında olacağını öngördüklerini belirten Kocasert, Euro'nun ise 2,90 seyrinde olacağını söyledi. Enflasyonu beklentisinin ise yüzde 6-7 aralığında olacağını tahmin ettiklerini vurguladı. İhracattaki büyümenin ise Kocasert, yüzde 6-7 olarak öngördüklerini dile getirdi. 

DÜNYA PİYASALARI NE OLACAK?
Dünyadaki ekonomik beklentileri de paylaşan Kocasert, "Dünya ekonomisinde ve ticaretinde 2015 yılında da büyümenin sınırlı düzeyde gerçekleşeceği beklenmekte. ABD ekonomisinin % 3,1 oranında, Euro Bölgesinin ise % 1 oranında büyüme gerçekleştirmesi bekleniyor. Dünya ticaretinde ise değer bazında yaklaşık % 2 oranında büyüme bekleniyor. Bir başka ifade ile 2015 yılına girerken öngörüler 2014’e benzer bir atmosferin yaşanacağı yönünde. 
ABD ekonomisinde ekonomik veriler olumlu seyrini sürdürüyor. 2015 yılının hemen başında olmasa da FED’in alacağı faiz artırım kararı ile birlikte, küresel finans kaynaklarına ulaşım maliyetinin artmasını öngörmekteyiz. AB’nin parasal genişlemeyi artırması ile ABD’deki durumu birlikte değerlendirecek olursak 2015 yılında Euro/Dolar paritesinin düşük seviyelerde olacağı beklentiler arasında. Parite için ortalama beklenti 1,22. Bu durum ana pazarımız olan Avrupa’ya ihracatımızda bir fiyat baskısını beraberinde getirecek." dedi.

BU PAZARLARDA BELİRSİZLİK VAR
Türkiye için ve denizli için önemli pazar konumundaki yerlerde belirsizliklerin sürdüğünü vurgulayan Kocasert, "Rusya'nın bütçe kaynaklarının neredeyse yarısına karşılık gelen petrol gelirleri, tepetaklak olan petrol fiyatları ile sarsıldı. Rusya'nın döviz rezervleri erirken, ciddi oranlarda faiz artırımına gidiyor. Eriyen ruble ile birlikte 2015'in Rusya için resesyon yılı olacağına kesin gözü ile bakılıyor. Japonya'daki durgunluk ise zaten aşılabilmiş değil. Avrupa Birliği Merkez Bankası Başkanı Draghinin Aralık başındaki açıklamaları, gerekli önlemlerin alınmaya devam edeceği yönünde olsa da, başta büyüme beklentileri olmak üzere aşağı yönlü revizeler ile 2015'in Avrupa için de kolay bir yıl olmayacağını haber verir nitelikte. Orta Doğu'daki siyasi belirsizlik ve IŞİD sorunu bu pazarlara ihracatımızı etkiliyor. Bu siyasi kriz ortamı maalesef ülkemiz için ciddi bir risk unsuru. Avrupa, Rusya ve Ortadoğu…üçü de yakın coğrafyamız ve ana ihracat pazarlarımız. Açıkçası, üç pazarda da yaşanan daralmaya rağmen 2014 yılını ihracatın bir önceki yıla göre artan bir performans sergilemesi olumlu olarak değerlendirilebilir" diye konuştu.