Muğla’nın Marmaris ilçesine bağlı Bayır köyünde yaşayan orman köylüsü bir asıra yakındır defne yaprağı işleyerek geçimini sağlıyor.
Kozmetik ve savunma sanayinde kullanılan defne yaprağı, Bayır köyünde binlerce ailenin bir asıra yakın geçim kaynağı oldu. Defne yaprağı kesimlerinin ülke gelelinde Orman İşletme Müdürlükleri kontrolünde gerçekleşiyor. Bayır köyüne bu yıl 45 ton defne işleme izni verildi. Ancak köylüler özel arazilerinde defne yetiştirdiğinden bu rakam 150 tona kadar çıkıyor. Kuru defne yaprağının fiyatı 5 ile 6 lira arasında değişirken yaş defne yaprağı ise 1 ile 2 lira arasında satılıyor.
Bayır köylüsü yıllardır , geçimini defne yaprağı işleyerek sağlarken bir çok ailede çocuklarını defne yaprağından kazandığı gelirle okutuyor. 50 yıldan bu yana defne işleyerek geçimini sağlayan Havva Şengül, 15 yaşından bu yana aile bütçesine katkı sağlamaya çalıştığını kaydetti. Fildan Alper , kışlık masraflarını defne yaprağı işleyerek kazandığını belirtti.
Bayır Köyü Muhtarı Mustafa Alper ise yaptığı açıklamada “Bayır orman köylüsü yüz yıla yakın defne işleyerek geçimini sağlamakta. Defne işlemeciliği çok zor bir iştir. Ormandan kesilen yaş defne dalları eşek sırtında yola indirilip oradan da traktörlerle evlere getirilir. Geniş bir alana bırakılan defne yaprakları kurumaya bırakılır. Daha sonra tek tek elle tanelenip balyalanarak hazır duruma getirilir. Yıllardır köylüler başka bir geçim kaynağı olmadığından defne, kekik ve dağ çayı toplayarak düğününü yapıyor, çocuklarını okutup ve evinin kışlık yiyeceğini temin ediyor” dedi.
Defne yaprağından elde edilen uçucu yağlar sabun, şampuan, vücut losyonu, parfüm kozmetik sanayinin yanında ilaç sanayinde de kullanılıyor. Gıda sanayinde et yemeklerinde, balık konservelerinin yanında pilavda da tercih edilen defne yaprağı, aynı zamanda barutun hammaddesi olarak savunma sanayinde de kullanılıyor.