İstatistiklere göre, Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2015 yılı Eylül döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 39 bin kişi artarak 3 milyon 103 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise 0,2 puanlık azalış ile %10,3 seviyesinde gerçekleşti. 

Hizmet Sektöründe İstihdam Artarken Sanayide Düşüş Yaşanıyor
İstihdam edilenlerin sayısı 2015 yılı Eylül döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre 987 bin kişi artarak 27 milyon 156 bin kişi olurken işgücü 1 milyon 26 bin kişi artarak 30 milyon 259 bin kişi oldu. İstihdamda hizmet sektörünün payı %0,7 artarken sanayi sektörünün payı %0,7 azaldı. TÜİK verilerine göre işsizlik rakamları ile ilgili yorumlamalarda bulunan Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, sanayi sektöründe yaşanan düşüşü yorumladı. 

İşsizliği Etkileyecek 3 Ana Faktörle Karşı Karşıyayız
Türkiye’deki 15 milyon çalışanın %51,4’ünün hizmet sektöründe istihdam edilirken %19,6’sının sanayi sektöründe istihdam edildiğine değinen Keçeci, “Sanayi sektöründe artış olmadan hizmet sektöründe artış yaşanması, bizlere üretim alanlarının artmadığını yani yatırım olmadığını bir kez daha gösteriyor.” Önümüzdeki aylarda işsizlikle ilgili daha karamsar bir tablonun bizi beklediğini belirten Keçeci, “Önümüzdeki günlerde işsizliği etkileyecek 3 ana faktör olduğunu düşünüyorum. Bunlardan ilki şu anda herkesin gündemini meşgul eden asgari ücret. Siyasi partilerin çekişmesi sonucu önümüze konulan bu ücret zammını, işverenlerin tamamının kaldırabileceğini düşünmüyorum. İşveren ya işini küçültecek ya işyerini kapatacak ya da yurtdışına taşıyacak. İkincisi, Rusya ile olan ilişkilerden dolayı Güney sahillerimizdeki turizm sektörümüzün zarar görmesi. Hizmet sektörüne ciddi istihdam kaynağı olan turizm sektörümüze alternatif pazarlar bulamazsak, buralardaki çalışanlarımızın da çoğu işsiz kalacak. Diğer bir konu ise ülkemizdeki Suriyeli vatandaşlar. Türkiye’de şu anda 2 milyonu geçen Suriyeli nüfusu var. Bu insanlar bir şekilde çalışmaya başladı ve ileride çalışmaya da devam edecektir. Bunların tamamını değerlendirdiğimizde işsizlik rakamlarının önümüzdeki günlerde, daha karamsar bir tabloyla karşımıza çıkacağından endişeleniyorum”  diye konuştu.