Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Denizli İl Koordinatörü Ümit Dağdeviren, Avrupa Birliği (AB) Kırsal Kalkınma Programı (IPARD)’nın uygulamaya girdiğini, bu desteklerle şehirden köye göçü başlatmak istediklerini söyledi. Dağdeviren, Denizli Gazeteciler Cemiyeti’nde düzenlediği basın toplantısında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın ilgili kuruluşu olan TKDK'nin, Türkiye adına AB’nin katılım öncesi mali yardım aracı olan IPARD için 23 Ocak 2013 tarihinde 9. başvuru ilanına çıktığını hatırlattı. Dağdeviren, “Tarım, hayvancılık ve kırsal turizm gibi birçok alanda proje kabul edeceğimiz bu çağrıda kabul edilen projelere, tüm Türkiye’de 236 milyon 482 bin 590 euro hibe desteği sağlanacaktır. Program kapsamında 5 binden 3 milyon euroya kadar projeyle yapılan müracaatlarda her bir proje için yüzde 50 ile 65 arasında değişen oranlarda hibe desteği verilecektir. Programa dahil 42 ilde kullanılacak toplam hibe tutarı yaklaşık 1,2 milyar euro olup il bazında herhangi bir bütçe sınırlaması bulunmuyor.” dedi.

Fonlar Türkiye’de kullanılmadığı takdirde AB’ye üye ve aday ülkelere geri gideceğini vurgulayan Ümit Dağdeviren, “İl koordinatörlüğü olarak proje çağrısına çıktığımızda, ilk çağrıda olabildiğince çok proje kabul etmek istiyoruz. Fonları dağıtacak 42 il arasında paylaşımla ilgili herhangi bir bütçe sınırlaması bulunmuyor. Dolayısıyla ilk çağrılarda koordinatörlüğümüze verilen projelerin kurum merkezince de onaylanıp yatırımın başlaması muhtemeldir fakat sonraki çağrılarda fon miktarı, diğer iller tarafından da kullanılan bütçe hesaba katıldığında azalacağı için projeler bazı kriterler dikkate alınmak suretiyle sıralamaya girecektir.” diye konuştu.

TKDK İl Koordinatörü Dağdeviren, AB hibe fonlarından azami derecede istifade edilebilmesi, yatırım ve istihdamın arttırılması amacıyla sadece Denizli’de yaşayanların değil, diğer illerdeki, hattâ yurtdışındaki Denizlililere de ulaşmak istediklerini belirterek, “Bu desteklerle şehirden köye göçü başlatmak istiyoruz. Bu desteği adeta bir baba çocuğuna vermeyebilir. IPARD kapsamında yapılacak proje başvuruları, 15 Mart 2013'te sona erecek.” dedi.