Denizli İşadamları Derneği, Çin’den gelen misafirleri ağırladı. TUSKON tarafından Türkiye’ye davet edilen bir grup işadamı ve akademisyen, Türkiye de önemli temaslarda bulundu.

    Ankara da resmi görüşmeleri gerçekleştirdikten sonra Afyon üzerinden Denizli'ye gelen grubu DİAD (Denizli İşadamları Derneği) konuk etti. Çin de devletin resmi bir kolu olan, 400 tane profesörü içinde barındıran, Çin Devlet başkanlarına danışmanlık yapanÇin Uluslararası İlişkiler Araştırma Enstitüsü (CIRCIR) Çin in en  önemli düşünce kuruluşlarından birisi. Bu kuruluşun başkan yardımcısı önderliğinde Türkiye ye gelen misafirler arasında; Ortadoğu uzmanları, bazı ülkelerin koordinatörleri, akademisyen ve Kang Ping Jin Sha Group üyesi işadamları vardı.

    Konuklar Denizli’deki ilk gününü laodikya ve Pamukkale’yi gezerek başladılar. Laodikya’ yı Diad İşadamları ve rehber eşliğinde gezen Çin heyeti, buraya hayran kaldı.

    Çin heyetini öğle yemeği için Denizli Organize Sanayi Müdürü Abdulkadir USLU davet etti. Sayın Uslu’nun Organize Sanayi Müdürlüğünde vermiş olduğu yemekte; Denizli İşadamları Derneği üyeleri ve Çin heyeti vardı. Yemekten sonra toplantı odasında Abdulkadir USLU Organize sanayi hakkında bilgiler verip, Çin ve Türk işadamlarının karakterlerinin birbirine benzediğini ve ÇİN-TÜRKİYE ticaretinin gelişmesi için bu gibi gezilerinin önemli olduğunu belirtti.

    Denizli Organize Sanayi sini gezen Çin heyeti ve Denizli İşadamları Derneği Üyeleri, aynı zaman da DİAD üyesi olan Faber mermer e bir ziyarette bulundular. Faber Mermer İcra Kurulu Başkanı Yavuz CİNKAYA, heyete bir sunum yaptıktan sonra fabrikayı gezdirerek mermer hakkında ve Çin ile yapılan ticaret hakkında bilgiler verdi.

    Çin Uluslararası İlişkiler Araştırma Enstitüsü (CIRCIR) üyeleri ve Kang Ping Jin Sha Group üyeleri Organize sanayinde temaslarda bulunduktan sonra Denizli’nin Dünyada ün salmış Pamukkale travertenlerini ve Hierapolis Antik Kentini gezmeye gittiler. Pamukkale’nin eşsiz güzelliği karşısında hayranlıklarını gizlemeyen Çin heyeti, Denizli ye gelip burayı gezdikleri için çok memnun olduklarını dile getirdiler.

    İkinci gün Çin heyetinin programında Denizli Valisi Abdulkadir DEMİR, Denizli Belediye Başkanı Osman ZOLAN, Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin BAĞCI ve Denizli Ticaret Odası Başkanı Necdet ÖZER vardı.

    İlk önce Denizli Valiliğine giden Çin Uluslararası İlişkiler Araştırma Enstitüsü (CIRCIR) üyelerini, Kang Ping Jin Sha Group üyeleri ve Denizli İşadamları Derneği üyelerini, Vali Abdulkadir DEMİR makamında kabul etti. Sıcak bir ortamda gerçekleşen görüşmede Abdulkadir DEMİR;  misafirlere hoş geldiniz dedikten sonra Denizli’yi nasıl bulduklarını sordu. Çin Uluslararası İlişkiler Araştırma Enstitüsü (CIRCIR) Başkan yardımcısı; Denizli’nin güzel bir yer olduğunu, Türkiye ye davet ettikleri için önce TUSKON a daha sonra bizi misafir eden Denizli İşadamları Derneğine (DİAD) ve makamınızda bizi ağırladığınız içinde size teşekkür ederim dedi. Vali Demir,heyete Denizli hakkında bilgiler vererek Denizlide turizm alanında Çinli işadamlarının yatırım çalışmaları olduğunu Çin’den gelecek turist sayısında artış beklediklerini bu konu üzerinde çalışmaların devam ettiğini söyledi.
Denizli Valiliğinden Ayrılan Çin heyeti ve DİAD üyeleri,  Belediye Başkanı Osman ZOLAN ı makamında ziyaret etti. DİAD Yönetim Kurulu Başkanı Erdem AYDIN, Türkiye Sanayici ve İşadamları Konfederasyonunun davetlisi olarak Çin heyetinin Denizli’ye geldiğini kaydederek;  TUSKON vesilesiyle ülkemize geldiklerinde Denizli’ye davet ettik. 2 gündür şehrimizin birçok yerini gezdiler. CIRCIR, Çin hükümeti gözünde en itibarlı enstitüdür. Enstitü, 400 tane profesörü içinde barındıran düşünce kuruluşudur. Heyetimizde aynı zaman da büyük çaplı bir müteahhit firmasının genel müdürü de bulunuyor dedi.

Denizli Belediye Başkanı Osman ZOLAN da, Denizli’nin imkanları itibariyle işbirliği için potansiyeli en üst seviye de bulunduğunu kaydederek; Kentimiz bir  sanayi şehridir. Denizli, Türkiye’de en fazla ihracat yapan 8. İldir. Turizm alanında da gelişmiştir dedi. Daha sonra Başkan Zolan, CIRCIR Enstitüsü Başkan Yardımcısı Li Shaoxian a hediye sundu.

Pamukkale Üniversitesine giden Çin heyeti ve DİAD Üyelerini Rektör Prof. Dr. Hüseyin BAĞCI makamında ağırladı. Rektör, Pamukkale Üniversitesi hakkında bilgiler verdi. Değişime ve gelişime önem veren Rektör Bağcı, Çin’de bir üniversite ile birlikte çalışabileceklerini söyledi. Çin heyeti adına konuşan CIRCIR Enstitüsü Başkan Yardımcısı Li Shaoxian, bundan memnuniyet duyduklarını, Çin’e gider gitmez bu işin üstünde duracağını söyledi. Bir ay içerisinde Çin de köklü bir üniversite seçilip anlaşma yapılacağı toplantıdan sonra duyuruldu.

Rektörlük kabulünden sonra mühendislik fakültesine, öğretim görevlileri ve öğrencilerin katıldığı konferans gerçekleştirildi. Konferansta enerji ve uluslar arası arenada enerjinin bugünü ve yarını tartışıldı. Program sonunda rektör yardımcısı Prof. Dr Hasan KAPLAN Bey heyete programın anısına hediye takdim etti.

Son olarak heyet Denizli Ticaret Odası Başkanı Necdet ÖZER i ziyaret etti. Ziyaret esnasında Başkan Özer, ilimizin ticari hacmi hakkında bilgiler vererek heyetin TUSKON vesilesiyle gelmesi ve TUSKON un Çin’e vermiş olduğu ehemmiyet sonucu Türkiye-Çin arasındaki ticaretin Türkiye lehine artmasını beklediklerini, ilkimizdeki Denizli İşadamları Derneğinin bu konuda ki çalışmalarını takdirle karşıladığını beyan etti.

Ziyaret sonunda karşılıklı hediyeleşmeler oldu. Çinin düşünce kuruluşu üyeleri, Denizli ziyaretini tamamlayıp Denizli’den ayrıldılar.