Haberdenizli.com

Ucuz teknolojisi ile çok sayıda sektörde sıkıntı yaşatan Çin, kuruyemiş sektörünü de durma noktasına getirdi.

CHP Denizli Milletvekili Teoman Sancar, “Kuruyemiş sektöründe üretim maliyetleri düşürülmez ve üretim teşvik edilmezse ülke ekonomisi bundan büyük zarar görecek ve yerli üretimin durma noktasına gelecek. Türkiye’de yıllık 2,5 milyon ton ayçiçeği tüketiminin 1 milyon tonu ithal ürünlerden oluşuyor. Bu akıl almaz bir durum" dedi. 

50 Bin Ton İthal Ayçiçeği

Ayçiçeği üreticilerini ziyaret eden CHP Denizli Milletvekili Teoman Sancar, “Türkiye’de çerezlik ayçekirdeği üretiminin başkenti Denizli.  Denizli ilinde bile Çin çekirdeği tezgahlarda. Sadece 2018 yılında 50 bin ton ithal ayçiçeği ithal etmişiz, çiftçi ürettiği çekirdeği kime satacak?” ifadesini kullandı.

Yerli Milli Dediler, Yerli Ürünü Bitirdiler!

Sektörün büyük sıkıntılar içinde olduğunu belirten CHP’li Sancar, “Kuruyemiş sektöründe üretim maliyetleri düşürülmez ve üretim teşvik edilmezse ülke ekonomisi bundan büyük zarar görecek ve yerli üretimin durma noktasına gelecek. İthal ürünlere düşük vergi uygulaması sektörü yerle bir etti. Denizli’nin Çivril ilçesi en fazla üretimin yapıldığı bölge. Burada bile Çin malı ürünler tezgahlarda. Geçen sene 5,2 TL’den ay çekirdeği satan üretici, bu sene Çin’in 2 TL’ye ürün satmasından dolayı 3,5 TL’ye bile alıcı bulmaya zorlanıyor.  Çin ürünü ay çekirdeğinin yanı sıra bir de ham yağ ithalatı var. Çifti başını iki elinin arasına almış ve kara kara düşünüyor. Yakında ürün yetiştiremeyecek noktaya gelecek. Ne yazık ki her alanda dışa bağımlılık artıyor. Alın terinin, emeğinin hakkını alamayan çiftçi de topraklarını ekmekten vazgeçerek üretimden uzaklaşıyor. Kimsenin bu ülkeye bu kötülüğü yapmaya hakkı yok” dedi.