Dünya çam balı üretiminin yüzde seksenini karşılayan Muğla çam balının standartları, GEKA’nın desteklediği “Muğla Çam Ballarının “C4 Şeker Oranı ve Şeker Profillerinin Belirlenmesi” projesiyle belirlenecek. 
Muğla Ticaret Borsası’nın Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği (MAYBİR) ile ortaklaşa yürüteceği ve GEKA’nın desteklediği “Muğla Çam Ballarının “C4 Şeker Oranı ve Şeker Profillerinin Belirlenmesi” projesiyle Muğla yöresi kızılçam ormanlarından elde edilen çam balının kalite kriterleri belirlenecek. Muğla çam ballarının Türk Gıda Kodeksinde ayrı bir bal olarak değerlendirilmesi ve böylece bal ihracatında son yıllarda yaşanan engellerin önüne geçilmesini sağlamak amacıyla Muğla Ticaret Borsası’nın GEKA’ya sunduğu proje onaylanarak destek almaya hak kazandı. Ajansın Denizli’de bulunan merkezinde GEKA Genel Sekreteri Süleyman Alata, Muğla Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Gökmen ve Ticaret Borsası Genel Sekreteri Sadettin Özer’in sözleşme imzalamasıyla yaklaşık 3 ay sürecek proje için ilk adım atıldı.
Muğla Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Gökmen, “GEKA’dan destek alan projemiz ile Muğla çam balının gerçek kimliği belirlenerek Türk Gıda Kodeksinde ayrı bir bal olarak değerlendirilmesi hedeflenirken, Muğla’nın ulusal ve uluslararası ölçekte bir arıcılık merkezine dönüşmesine giden yolda ilk adım atılmış olacak. Proje kapsamında Muğla ve ilçelerinden toplanan tüm çam balı örneklerinin polen tür analizleri yapıldıktan ve çam balı olduğu kanıtlandıktan sonra, şeker profili analizleri ile balda protein ve ham bal delta Cl3 değerlerinden hesaplanan C4 şekerleri oranı analizleri yapılacak. Böylece Muğla çam balının C4 özelliklerinin ortaya çıkmasında üretici ve çevresel faktörler belirlenecek. Elde edilen sonuçlar diğer orjinli ballar üzerinde yapılan çalışmalarla karşılaştırılarak Avrupa ve Türk Gıda Kodeksindeki yeri tartışılacak. Böylelikle Muğla çam balının farklı karakteristiği ortaya çıkartılacaktır” şeklinde konuştu.
Muğla’da potansiyel 6 binden fazla üreticiyi doğrudan etkileyecek projenin sonucunda elde edilen verilerin yapılacak eğitim ve seminerlerle üreticilere ve ilgili kuruluşlara aktarılacağını işaret eden Gökmen, bal üretiminde yanlış uygulamaların önüne geçilerek bal üretim teknikleri ve bal analiz yöntemlerinde standart yakalanmasının sağlanacağını savundu.
Güney Ege Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Süleyman Alata ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada; “Ajansımızın 2013 yılı Doğrudan Faaliyet Desteği kapsamında destek alan “Muğla Çam Ballarının “C4 Şeker Oranı ve Şeker Profillerinin Belirlenmesi” projesi ile gerçekleştirilecek analiz çalışmaları neticesinde, Muğla çam balının üretiminde ve kalitesinde standartların yükseltilmesi sağlanırken ürünün diğer çam ballarından farklı karakteristiğinin belirlenmesi ile de pazarlama ve ihracat faaliyetlerinde avantaj sağlanacaktır. GEKA Bölge Planında belirlenen çerçeve doğrultusunda, bölgede yöresel zenginlik kaynağı olan ürünlerin markalaştırılıp pazarlanması ve bölgenin rekabet gücünün daha üst seviyelere çıkarılmasında Ajans olarak öncelik verdiğimiz hedefler arasında yer alıyor” dedi.