Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin 6736 sayılı kanun ile beyan edilmemiş veya eksik beyan edilmiş gelirler Maliye’ye bildirildiğinde vergi aslı ödenecek, ceza ve faizler ise silinecek.
 
PEŞİN ÖDEMENİN AVANTAJI NE?
 
Vergi, idari para cezası ve kanun kapsamına giren diğer borç asıllarının tamamı ile Yİ-ÜFE oranları esas alınarak hesaplanan tutarın ödenmesi halinde;
 Gecikme faizi ve zammı ile vergi aslına bağlı olan (vergi ziyaı) cezalarının tahsilinden vazgeçilecek.

Yİ-ÜFE oranında hesaplanan tutardan ayrıca % 50 indirim yapılacak. 
Peşin ödemenin 30 Kasım 2016 tarihine kadar yapılması gerekiyor.
 
 HANGİ BORÇLARI KAPSIYOR?
 
30 Haziran 2016 tarihinden önceki dönemlere ait  Vergi, resim ve harçlar.
 
30 Haziran 2016 tarihinden önce verilen, Askerlik para cezası, Seçim para cezası,  Nüfus para cezası, Trafik idari para cezası, Karayolları taşıma idari para cezası, Otoyollar ve köprülerden ihlalli geçiş para cezası, RTÜK tarafından verilen para cezası.
 
BORÇLAR NASIL YAPILANDIRILACAK?
 
Vergi, idari para cezası ve kanun kapsamına giren diğer borç asıllarının tamamı ile Yİ-ÜFE oranları esas alınarak hesaplanan tutarın ödenmesi halinde; Gecikme faizi ve zammı ile vergi aslına bağlı olan (vergi ziyaı) cezalarının tahsilinden vazgeçilecek.

Vergi aslına bağlı olmayan cezaların (usulsüzlük ve özel usulsüzlük) % 50’sinin ödenmesi durumunda, kalan % 50’sinin tahsilinden vazgeçilecek. Vadesi 31 Aralık 2011 tarihinden önce olan 50 TL ve altındaki borçlar başvuru aranmaksızın silinecek.
 
BUNLAR ÇOK ÖNEMLİ
 
Bir takvim yılında 2 taneden fazla taksitin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi halinde kanundan yararlanma hakkı kaybedilecek.
Yapılandırmadan yararlanabilmek için ilk iki taksitin eksiksiz ve süresinde ödenmesi şart.
 
ZAMANINDA ÖDEYENİN VERGİSİ YÜZDE 5 İNECEK
 
Gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri; yıllık beyannamelerinde beyan ettikleri matrahlarını, ilgili yıllardaki matrah artırım oranlarından az olmamak üzere artıracak.
Yılın belli bir kısmında faaliyette bulunmuş mükellefler,  Daha önce mükellefiyet tesis ettirmemiş kişiler de matrah artırımında bulunabilecek.
Artırımda bulunulan yıllar için yıllık gelir ve kurumlar vergisi incelemesi ve bu yıllara ilişkin olarak bu vergi türleri için daha sonra başka bir tarhiyat yapılmayacak
 
MATRAH ARTIRIMI NERELERDE YAPILACAK?

Vergi tevkifatı yapmakla sorumlu olan mükellefler, 2011-2015 yıllarında beyan ettikleri;
Ücret ödemeleri, Serbest meslek erbabına yapılan ödemeler, Kira ödemeleri, Yıllara sari inşaat ve onarım işlerine ilişkin ödemeler, Çiftçilere yapılan ödemeler, Vergiden muaf esnafa yapılan ödemeler, üzerinden yapılan tevkifatlar nedeniyle matrah ve vergi artırımında bulunulabilecek.
Matrah artırımı yapılması halinde vergi incelemesi ve tarhiyat yapılmayacak.
Ödemeler www.gib.gov.tr adresinden internet vergi dairesine ya da bağlı olunan vergi dairesine yapılacak.