Üniversite öğrencilerinin ve eğitim oteritelerinin tepkisini çeken katlamalı üniversite harcında geri adım atıldı. Şubat ayı sonuna kadar katlamalı üniversite harcı alımı durduruldu. Karar üniversitelere yazı ile bildirildi.
DAVUTOĞLU TALİMAT VERDİ, SIKINTI ÇÖZÜLDÜ

Üniversitelileri isyan ettiren ve aileleri kara kara düşündüren uygulama toplumda büyük yankı uyandırdı. Okulu uzatan öğrenciler sosyal medyada "Ben bunu nasıl ödeyeceğim. Okul hayatımı bitiyorum" diye tepkiler verince Başbakan Ahmet Davutoğlu dün Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ile görüştü ve talimat verdi. Üniversitelileri isyan ettiren uygulamada geri adım atıldı.

KATLAMALI HARÇ DURDU

Bu görüşmenin ardında bugün Yüksek Öğretim Kurulu'ndan açıklama yapıldı ve Şubat ayı sonuna kadar katlamalı harç alımını durdurdu. Konuyla ilgili asıl kararı ise Bakanlar Kurulu verecek.

KATLAMALI HARÇ SİSTEMİ NEDİR?

Katlamalı harç sistemine göre bir dersi 3. kez veya daha fazla alan öğrenciler o ders için, üniversiteyi uzatan öğrencilerse her ders için katlamalı olarak katkı payı ve öğrenim ücreti ödüyor.

İşte konuyla ilgili dün yaşananlar:

Başbakan Ahmet Davutoğlu, artan harçlarla ilgili çalışma yapılması için Yüksek Öğretim Kurumu'na talimat verdi.

NABİ AVCI İLE DAVUTOĞLU GÖRÜŞTÜ

YÖK Başkanlığı, son günlerde gündeme gelen yükseköğretim kurumlarını zamanında bitiremeyen öğrencilerin ödeyecekleri katkı payı ve öğrenim ücretlerine ilişkin sorunun çözümü için Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ile birlikte Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüştüklerini bildirdi.

"ÇOK KISA SÜREDE GELİŞME KAYDEDECEĞİZ"

YÖK'ten yapılan yazılı duyuruda, "Bu görüşmede konu müzakere edildi ve kendileri sorunun çözümüne yönelik çalışma başlatılması talimatını verdiler. Çok kısa bir süre içerisinde bu konuda gelişme kaydedileceğini umuyoruz." ifadeleri yer aldı.

YÖK geri adım attığı "Katlamalı Harç" uygulaması ile ilgili 2 gün önce şu açıklamayı yapmıştı:

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), yükseköğretim kurumlarında okuyan ve zamanında bitiremeyen öğrenciler için YÖK kararıyla "Katlamalı Harç" getirildiği yönündeki haberler üzerine, öğrenim ücreti ve harçlarla ilgili işlemler YÖK Başkanlığınca değil, ilgili mevzuat çerçevesinde Kanun ile düzenlendiğini açıkladı.

YÖK'ten yapılan açıklamada, son günlerde yükseköğretim kurumlarında okuyan ve zamanında bitiremeyen öğrenciler için Yükseköğretim Kurulu kararıyla "Katlamalı Harç" getirildiği ve öğrencilerin mağduriyet yaşadığı şeklinde haberler yer aldığı vurgulanarak, "Halbuki öğrenim ücreti ve harçlarla ilgili işlemler Yükseköğretim Kurulu Başkanlığınca değil, ilgili mevzuat çerçevesinde Kanun ile düzenlenmektedir" denildi.

"KANUNLA YAPILIR"

Söz konusu harç meselesinin 26 Kasım 2014 tarih ve 29187 sayılı Mükerrer Resmi Gazetede yayımlanan 6569 sayılı Kanunun 29. maddesi ile 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 46. maddesinde yapılan değişiklik ile düzenlendiği belirtilerek şöyle denildi:

"Bu hükme göre "Diploma programlarının hazırlık sınıfı eğitimi hariç olmak üzere, iki yıllık önlisans ve dört, beş ve altı yıllık lisans programlarından (açıköğretim programları hariç) bu süreler sonunda mezun olamayan öğrencilerden, ilgili dönem için öngörülen katkı payı ya da öğrenim ücretinin yanı sıra bu maddenin (c) fıkrasına göre hesaplanan kredi başına ödenecek katkı payı veya öğrenim ücreti; dersin alınacağı dönem için belirlenen kredi başına katkı payı veya öğrenim ücretinin yüzde elli fazlası ile hesaplanarak alınır. Çift ana dal programında kayıtlı olan öğrencilerden ise diploma programının öğrenim süresi ve ilave bir yıl sonunda bu madde hükümlerine göre katkı payı veya öğrenim ücreti alınır." Yükseköğretim Kurulu olarak bu kanun hükmünün uygulanmamasına yönelik karar alınması mümkün değildir. Bununla birlikte Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı sorunun çözümü için hazırlamış olduğu öneriyi ilgili mercilerle paylaşmaya başlamış olup görüşmeler sürdürülmektedir."