Gemici, Bu yıl 40 bin dekar alanda pamuk ekimi yapıldığını yaklaşık 22 bin tondan fazla hasat yapılmasını beklediklerini belirten Başkan Gemici, çiftçilerin tekrar pamuk üretimine yönelmeye başladığını vurguladı. Türkiye’nin en kaliteli pamuğunun Ege Bölgesinde üretildiğini, Denizli’de de çok kaliteli pamuk üretiminin yapıldığını anlatan Gemici, “Denizli’nin toprak ve coğrafi yapısı pamuk üretimine son derece elverişli. 1990-2000 yıllarında ilimiz genelinde yaklaşık 165 bin dekar alanda pamuk üretimi yapılırdı. Ancak çiftçimiz artan girdi maliyeti nedeniyle pamuk üretimini bırakıp alternatif ürünlere yönelmişti. Pamuğun fiyatının iyi olması, devletin destek vermesi ve pamuk tarlalarında teknolojik tarım aletlerinin kullanılmasıyla birlikte düşen işçi maliyetiyle birlikte beyaz altına çiftçilerden yöneliş oldu.” Dedi.
Kirlilik yok   
Pamuk hasadının makineyle yapıldığını, bu yüzden kaliteli üretilen Denizli pamuğunda asla kirliliğin yaşanmadığını belirten Başkan Gemici, “Pamuk yetiştiren çiftçilerimiz pamuk aralarını traktöre bağlanan çapa makineleriyle yapıyor. Eskiden bu işlem tarım işçileri tarafından el çapalarıyla yapılırdı. Bu da girdi maliyetini ciddi oranda etkilerdi. Çapanın ardından yabancı otla mücadele içinde gelişen tarım teknolojisiyle birlikte üretilen seçici ot ilaçları kullanılmaya başlandı. Bunun yanında maliyeti etkileyen pamuk toplamasının tarım işçileriyle elle yapılması konusu da, pamuk toplama makinelerinin gelişmesiyle ortadan kalktı. Pamuk üreticisi ürününü yetiştirirken büyük ölçüde makine kullandığı için girdi maliyeti artmıyor. Cebinde daha çok para kalıyor ve kısa sürede tarlasındaki işlerini bitirebiliyor. İlimizde Ekim ortalarında başlayan pamuk hasadı kasım sonu itibariyle bitirilecek” dedi
65 kuruş destek
Pamuğun kilogramın bu yıl 1.85 kuruştan satılmaya devam ettiğini devletinde kilogram başına 65 kuruş destek verdiğini anlatan Gemici, “Devlet desteğiyle birlikte pamuğun kilogram fiyatı 2 lira 40 kuruşa yükseliyor. Kilogramını makineli tarımla 1.10 – 1.20 kuruş arasında üretilen pamuğu üretimiz 2.40 liradan satıyor. İyide para kazanıyor. Bu yüzden de pamuk ekim alanlarımız her geçen yıl artıyor. Bu artışın devam etmesini bekliyoruz. Denizlimizde pamuk ekim alanları geçmiş yıllarda olduğu gibi 100 bin dekarları geçmeli” dedi.