MÜSİAD Ankara Şubesinin düzenlediği iftar yemeğine katılan, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, iş adamlarına Borçlar Kanunu ile ilgili, 'iş dünyasını olumsuz etkileyen, günlük işlemleri sıkıntıya sokan ne varsa bize bildirin' çağrısında bulundu.
   
Denizli Şube Başkanı Necip Filiz ve beraberindeki heytinde katıldığı Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Ankara Şubesinin düzenlediği iftar yemeğine Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’da katıldı. Babacan burada yaptığı konuşmada hem bölgemiz hem de dünya ekonomisi için kritik günler yaşandığını söyledi. Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da yaşanan dönüşüm sürecinin geç kalınmış bir süreç olduğunu kaydeden Babacan, "Halkının talebini göz önüne almayan, temel hak ve özgürlüklerden uzak rejimlerin devamı söz konusu değil. Bu  rejimlerin er yada geç değişmesi gerekir." dedi. Suriye'de yaşananları insanlık için sıkıntılı ve trajik olarak nitelendiren Babacan, "Vicdanı olan herkesin tepki göstermesi gereken bir gelişme. Her gün sivil insanlar ölüyor. Er yada geç bir sonu olacak." diye konuştu. Babacan Avrupa'da yaşanan ekonomik kriz hakkında değerlendirmelerde de bulundu. Devletlerin de güvenilirliğinin sarsılır  duruma geldiğini kaydeden Babacan, Türkiye'nin böyle bir ortamda güven ve istikrar ortamı olmaya devam ettiğini söyledi.

"HAK ETMEDİĞİ REFAHI YAŞAMAYA ÇALIŞAN ÜLKELERİN BAŞINA ER YADA GEÇ KÖTÜ ŞEYLER GELİR"
Ekonomide üzerinde çalışılması gereken bir çok konunun da bulunduğuna dikkat çeken Babacan, şöyle devam etti: "Tasarruf oranlarımız az. Tasarruf oranlarımızı yükseltmemiz gerekiyor. Kazanmadan harcıyoruz. Kendi tasarrufumuz yetmiyor, yabancıların  tasarrufu ile ülkenin ekonomisini  büyütmeye çalışıyoruz… Önce kazanalım sonra harcayalım. Hak etmediği refahı yaşamaya çalışan ülkelerin başına er ya da geç kötü şeyler geliyor. Avrupa'da bunların örneği çok."

İŞ ADAMLARINA ÇAĞRI
Babacan, konuşmasında Borçlar Kanunu ve yeni teşvik sistemine de değindi. Türk Ticaret Kanunu ve Borçlar Kanunu'nun aynı tarihte Meclis'ten geçtiğini hatırlatan Babacan, "Ama uygulama tarihini 1 Temmuz 2012 olarak attık.  Dedik ki, bu arada Meclis'ten geçmiş haliyle Resmi Gazete'de yayınlansın, problemler, sıkıntılar bize gelsin, kanun yürürlüğe girmeden, düzeltme paketi ile birlikte yürürlüğe girsin." dedi. Türk Ticaret Kanunu için bunu yaptıklarını ve 70-80 maddenin değiştiğini hatırlatan Babacan, "Ancak Türk Ticaret Kanunu üzerine öyle yoğunlaştık ki, iş dünyamız bize Borçlar Yasası ile ilgili yeteri kadar problemleri sıkıntıları anlatmadı, belki anlatamadı. Meclis'in kapanacağı günlerde 7-8 maddesinde değişiklik yaptık (yani bize ulaşan problemler kadarını yansıttık) ama Meclis kapandıktan sonra da şimdi ardı ardına problemler geliyor. Aynı, Türk Ticaret Kanunu gibi Borçlar Kanunu'nda da değişiklik paketine ihtiyaç var. Türk Ticaret Kanunu ve Borçlar Kanunu, Meclis'ten geçerken, sosyal kesimlerin ilgili tarafların, iş dünyasının,  paydaşların görüşü tam yansıtılarak geçmedi. Biran önce geçsin, sonra problemleri çözülür dedik… Sırada Borçlar Kanunu var. İş dünyasını olumsuz etkileyen, günlük işlemleri sıkıntıya sokan ne varsa bize bildirin. MÜSİAD başta olmak üzere iş dünyamızın tüm örgütlerinden bunu bekliyoruz." şeklinde konuştu. Babacan, bu sayede bir orta yol bulunarak, problemlerin ortadan kaldırılacağını da dile getirdi.