MOSKOVA (CİHAN)- Rusya, ölümcül EHEC E.coli virüsü nedeni ile Avrupa ülkelerinden tüm taze sebze ithalatını durdurdu. Henüz yeterli cevap alamadığı için yasağı sürdüren Rusya’da sebze fiyatlarında artış enflasyon rakamlarını tetikledi. Yıl sonu yüzde 6,5-7,5 enflasyon hedefleyen hükümetin öngörüleri karşılanmazken, enflasyon rakamları yüzde 9,6’ya tırmandı.

Rusya Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Sergey Şivetsov, “Avrupa’dan ithal edilen sebzelere getirilen yasak kısa dönemde enflasyona olumsuz etki yaptı. Herşeyin sonraki süreçte normale döneceğini düşünüyorum” değerlendirmesinde bulundu.

Rusya geçen hafta 27 ülkenin yer aldığı Avrupa Birliği’nden taze sebze ithalatını durdurma kararı almıştı. AB Rusya’nın yasağını protesto ederken, uygulamanın Dünya Ticaret Örgütü üyeliği ruhuna aykırı olduğu eleştirisi getirildi. AB ülkelerinde şimdiye kadar virus nedeni ile en az 20 kişi yaşamını yitirdi.

Rusya Halk Sağlığı Dairesi Başkanı Genadi Onişenko yasağı kaldırmaları için Bürksel’in hastalığın sebze ile ilgili olmadığını resmi olarak bildirmesi gerektiğini söyledi. Rusya’nın acele karar aldığı ile ilgili iddiaları doğru bulmayan Onişenko, “Biz şimdi yeni bir olayla karşı karşıyayız. Bu durum yüksek toksijen içeren riskli bir sürece girebilir. 1992’de ilk virüsün görülmesine karşın, şimdiki olay çok büyük. 2 binin üzerinde hasta ve 20 ölü var” dedi.

Avrupa’da 11 ülkede virüsün yayıldığını ve antibiyotiklere karşı dirençli olduğunu hatırlatan Onişenko, “Bakteri ekonomik olarak aktif nüfusu etkiliyor.Hastaların yüzde 61’i kadın. Çocuk ya da yaşlı değil” bilgisini verdi.

Rusya taze sebze ithalatının yüzde 20’sini Avrupa Birliği ülkelerinden gerçekleştiriyor. Rusya piyasasında etkili olan Türkiye ve eski Sovyet ülkelerinden ise taleplerin artacağı öngörülürken, muhtemel talep artışının Türkiye’de iç piyasada sebze fiyatlarına yansıması da gündemde.
CİHAN