Cep telefonu operatörleri arasında kıyasaya bir 'fiyat' kavgası var. Geçtiğimiz haziran ayında Danıştay'a başvuran Avea kendi lisansında istisna bir nokta bulunduğuna dikkat çekti. Buna göre Avea'nın lisansında tavan fiyat uygulamasından muaf olduğu bir madde yer alıyordu.
TAVAN FİYAT NEDİR ?

Tavan fiyat müşterilere sunulan fiyatların sınırlandırılmasını ve konuşmalarda ve kısa mesajlarda en yüksek fiyatları belirliyordu. Danıştay, Avea'nın tavan fiyata uyma zorunluluğunu kaldırdı.

BÜYÜK ZAM GELDİ

Avea, elde ettiği tavan fiyatı aşabilme hakkını 6 Kasım'dan itibaren kullanmaya başladı. Avea'nın mağazalarında, internet sitesinde veya çağrı merkezinde paylaşılan tarifelere göre Avea şu anda birçok tarifesi için tavan fiyatı 20 kuruş arttırarak 60 kuruşa yükseltti. Örneğin Avea'nın 'Süper İkili 500 Tarifesi'ni abone olan bir kullanıcı ayda 39 TL'ye her yöne 500 dakika ve 4 GB mobil internet kullanabiliyor. Ancak söz konusu 500 dakika bittiği zaman ise dakika başına 60 kuruş ödüyor.

ZAM ORANI YÜZDE 80

Avea'nın fiyatlarda yaptığı tavan fiyat hamlesi şu anda faturalı abonelere sunulan 80 civarında paketi kapsıyor. Bu tarifelerin eski fiyatları değerlendirildiğinde Avea'nın faturalı tarifelerinin dakika aşım ücretine yüzde 30, SMS aşım ücretine ise yüzde 80 oranında zam yaptığı görülüyor. Avea aboneleri kotalarını aşmaları durumunda zamlı fiyattan değerlendirilecek. Bu da paketlerini bitiren kullanıcıların ay sonunda daha yüksek faturalarla karşılaşabileceğini gösterebiliyor.

ŞİRKET AÇIKLAMA YAPMADI

Avea konuyla ilgili yöneltilen sorulara şu anda konu hakkındaki hukuk sürecinin devam ettiğini belirterek açıklama yapmadı.

DİĞER OPERATÖRLER İTİRAZ ETTİ

Turkcell yetkilileri olayın hukuk sürecinde olduğu için şu anda açıklama yapmanın yanlış olacağını söyledi. Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Süel ise, bu durumun, tüketiciyi mağdur ettiğini ve haksız rekabete yol açtığını gözlemlemekteyiz" dedi.

YASAL SÜREÇ DEVAM EDİYOR

Danıştay kararının hemen ardından harekete geçen Turkcell ve Vodafone şikayetlerini BTK'ya iletti. Bunun üzerine BTK kararı bozmak için verilen konuyu bir üst mahkemeye taşıdı. Üst mahkemenin kararı ise henüz verilmedi.