Denizli'de Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, hayvanlarda çok bulaşıcı ve en çokta çift tırnaklılarda, virüslü bir hastalık olan şapın, her türlü çevre şartlarına dayanıklı olduğundan hızla yayılabildiği ve tip değiştirebilme özelliğide olduğu belirtildi.
Hayvansal üretimi etkileyen, ekonomik kayba yolaçan şap hastalığıyla mücadelenen en etkili yolunun aşı yoluyla olması, Denizli'de 2015 yılı sonu itibariyle 440 bin büyükbaş hayvanın aşılandığı söylendi ve şu bilgiler beyan edildi:

"Yıl sonunda hastalık sebebiyle 2015 yılı sonu ve 2016 yılı başlangıcı itibariyle hastalığın yeni bilgilere göre yaklaşık 220 bin hayvan yeniden aşılanmıştır. İlimizde Kurban Bayramı sonrasında Doğu illerimizden gelen besilik hayvanlardan bulaştığı tahmin edilen şap hastalığı nedeniyle hastalık mihraklarında gerekli tedbirler alınmış ve aşılama çalışmaları sona ermiştir.
Hastalık ilimiz genelinde sadece 13 kışkırtıcı çıkmış olup il müdürlüğümüzce alınan idari ve muaene tedbirler sonucunda kalmış ve diğer bir hayvanlarada yayılmamıştır.
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü olarak şap hastalığına karşı mücadelemizde, yetiştiricilerin ve sahada çalışan müdürlüğümüz personelinin ahır hijyeni, dezenfeksiyon kurallarına uymaları, hastalığın diğer başka yerlere ve ya kendi içinde yayılmasının önlenmesi konusunda yararlı olmuştur. Şap hastalığının bastırılması ve aşılama çalışmalarının tamamlanmış olması dolayısıyla İl Hayvan Sağlık Zabıtası Komisyonunun kararı ile kapalı olan hayvan pazarları açılmış ve ilimizde tüm hayvan pazarları serbest bırakılmıştır."