Ekonomist Dergisinin her yıl Türkiye Ekonomi Bankası işbirliği ile gerçekleştirdiği Anadolu’nun en büyük 500 şirketi araştırmasının 10. Yılında, birinci Denizli’den çıktı. İlk 3 içerisindeki yerini hiç kaybetmeyen Er-Bakır, bu sene ilk sıraya yerleşerek bir kez daha Denizli’nin gururu oldu. Kurumsallaşma konusunda sadece Denizli’ye değil tüm Anadolu’ya örnek teşkil eden Er-Bakır A.Ş., verimlilik ve kurumsallık konusunda attığı adımların meyvelerini topluyor. İstanbul Sanayi Odası 500 büyük firma anketinde de özel firma sıralamasında 20.’liği alan Denizli’nin parlayan yıldızı, önümüzdeki sene için 2,5 milyar lira ciro ve 60 milyon dolar yatırım yapmayı hedefliyor. Denizli Sanayi Odası (DSO) Başkanı Keçeci, özellikle birinciliğe yerleşen Er-Bakır’ı olmak üzere listede kendine yer bulan tüm Denizli firmalarını kutladıklarını söyledi.

Araştırma yakından takip ediliyor


10 yıldır gerçekleştirilen araştırmanın, 3 büyük il dışında kalan Anadolu şirketlerinin durumunu analiz ettiğini, sadece yurtiçindeki değil yurt dışındaki saygın ekonomistler ve finans kurumları tarafından da araştırmanın yakından takip edildiğini belirten DSO Başkanı Keçeci, “Anadolu 500’ü oluşturan şirketlerin 2012 yılındaki toplam cirolarının Gayrisafi Yurtiçi Hasıla içindeki payı 2009 - 2012 periyodunda 1,6 puan yükselerek yüzde 9,4 olarak gerçekleşti. Anadolu Kaplanları’nın ihracat içerisindeki payları ise daha yüksek. Anadolu 500 şirketleri 2012’de Türkiye’den yapılan ihracattan yüzde 11,7 pay aldılar. Denizli’nin gururu Er-Bakır A.Ş., 2012’de ulaştığı 2,341 milyar lira cirosuyla bu sene 1. sıraya yerleşirken, Anadolu 500 listesine giren Denizlili şirketlerin sayısında düşüş yaşandı. 2009 yılında 26 şirketle Anadolu 500 lisesinde temsil edilen Denizli’nin 2012’deki firma sayısı 21’e geriledi” diye konuştu.


Tekstil ve metal lokomotif sektörler

Türkiye genelinde olduğu gibi tekstil ve metal sektörlerinin, Denizli’nin de lokomotif sektörleri olduğunu hatırlatan Keçeci, “Denizli’de kablo ve bakır tel sektörü, Anadolu 500 listesinde yer alan firma sayısını 7’den 8’e yükselterek sektör listesinde liderliğe otururken ikinci sırada 6 firma ile tekstil sektörü yerini aldı. Geçen sene Anadolu 500 şirketleri arasında yer alan 6 firmamız bu sene listeye giremezken Çarkıt Kablo ve Özgüven Kablo, bu yıl listeye yeni dahil olan firmalar oldular.” Diye konuştu. Denizli’nin teşviklerden daha fazla yararlanması gerektiğine dikkat çeken Keçeci, “Tekstil sektörünün listede gerilemesiyle beraber, son üç yılda listede yer alan Denizlili firma sayısının azalması iyice yavaşlayan yatırımların bir diğer göstergesi. İllerin performansına bakıldığında özellikle 2004’te uygulanmaya başlayan teşvik politikaları sonucunda yeni yatırıma hasret kalan Denizli’nin yatırım yoksunluğu, İstanbul Sanayi Odası 500 Büyük Firma çalışmasında olduğu gibi Anadolu 500 çalışmasına da doğrudan yansıyor. Denizli’yi karşılaştırdığımız diğer iller yatırım teşvik unsurlarından daha fazla yararlanıyor, daha fazla yatırım alıyor ve sonuç olarak listelerdeki firma sayılarını artırıyor.” dedi.