2015 Kasım ayında Rusya ile yaşanan uçak krizinin ardından Türkiye’nin yaş meyve ihracatına karşı kısıtlamaları devam ediyor. Krizden önce 720 milyon civarında olan yaş meyve ihracatı krizle birlikte sıfır seviyesine düşmüştü. Uçak krizinin aşılmasına rağmen Rusya’nın Türkiye’ye uyguladığı ambargo kısmi olarak devam ediyor. Rusya’nın 720 milyon dolar civarındaki yaş meyve ihracatının 270 milyon dolarlık kısmına izin verdiğini ancak bir çok alanda keyfi uygulamaların devam ettiğini açıklayan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Rusya’nın bu uygulamasını “keyfi” olarak değerlendirdi.
Türkiye’nin hiçbir ülkeye hiçbir ürün için ithalat yasağının bulunmadığını söyleyen Zeybekci, Kriz döneminde bile Rusya’ya karşı yasak uygulamadıklarının altını çizdi. Rusya’nın Türkiye’ye 1 milyar 830 milyon dolarlık tarım ürünü ihracatı yaptığını hatırlatan Zeybekci,  “Maalesef Rusya’nın Türkiye’den giden ürünlerle ilgili keyfi uygulaması devam ediyor. vizelerle ilgili problem hala devam ediyor. orada iş yapan firmalarımızın çalışanları çeşitli sıkıntılar yaşıyor. Bizim ihracatçılarımızın da Rusya’nın tavrının devam etmesi üzerine Rusya’dan İthal edilen 1 milyar 830 milyon dolarlık tarım ürünü alınmasına bir tepkisi oldu.” ifadelerini kullandı.

İhracatçılar istedi,Bakanlık Rusya’yı o listeden çıkardı

Rusya’nın Türk ürünlerine karşı uyguladığı kısmi ambargonun hala kaldırılmamasına Türk ihracat firmalarının tepki gösterdiğini söyleyen Zeybekci, “ihracatçıların talebi üzerine  Rusya’yı Dahilde İşleme İzin Belgesi’nden çıkarmak zorunda kaldık.” dedi.

Dahilde İşleme İzin Belgesi’nden çıkarmak ne anlama geliyor?

Daha önce tahıl ürünlerini vergisiz olarak Türkiye’ye ihraç eden Rusya Dahilde İşleme İzin Belgesi’nden çıkarılmasıyla birlikte ihraç ettiği her ürün için gümrük vergisi ödeyecek. 
Rusya Tarım Bakanı Yardımcısı Sergey Levin, Rus tahıl ürünlerinin vergisiz sevkiyat lisanslarının durdurulduğunu belirterek 15 Mart’tan itibaren bu ürünlere yüzde 130’luk vergi uygulanmaya başlandığını belirtti.