Denizli’de tarım ve hayvancılık yatırımlarına AB fonlarından önemli bir destek geldi. Tarım, hayvancılık, turizm dahil 10 dalda yapılacak yatırımlara AB fonlarında yüzde 65 hibe desteğinin anahtarını sunan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Denizli Koordinatörlüğü, 9. çağrı döneminde yatırım projeleri onaylanan 6 firmanın sözleşmesini törenle verdi. 12 milyon lirayı bulan 6 işletmenin toplam yatırımının AB fonlarından 5 milyon 650 bin lirası karşılanacak.
TKDK Denizli Koordinatörlüğü binasında gerçekleşen sözleşme imza törenine Vali Abdülkadir Demir, Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan, Denizli Milletvekilleri Nihat Zeybekci, Bilal Uçar ve Nurcan Dalbudak, Denizli Ticaret Odası Başkanı Necdet Özer, Denizli Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici, TKDK Denizli Koordinatörü Ümit Dağdeviren ile AB fonlarından projeleri onaylanarak yatırımları destek görecek 6 firmanın temsilcileri katıldı.

Denizli için önemli bir gün


Törenin açılış konuşmasını yapan TKDK Denizli Koordinatörü Ümit Dağdeviren, Denizli olarak bir ilkin yaşandığını, atılan imzalar ilk projelerin soyutluktan somutluğa geçiş yaptığını söyledi. Dağdeviren, “Şuana kadar hep diğer illerdeki yatırımlardan bahsedildi; bugünden itibaren artık TKDK yatırımlarını da Denizli’de de göreceğiz. Hayata geçen bu yatırımlar 11. başvuru çağrı dönemi için de halkımıza bir güven niteliğinde olacak, alacağımız daha fazla sayıda proje ile bizi de Denizli’de daha fazla hibe desteği alınmasına sebep olmamız dolayısıyla mutlu edecektir. Hayata geçecek olan projeler ile kırsaldaki tarımsal işletmelerimiz AB standartlarına ulaştırılmış ve yeni istihdamlar oluşturulacaktır. Şubat ayında çıktığımız 9. Çağrı, Denizli için birinci çağrı döneminde 13 proje aldık. Bunlardan ilk etapta 6 projemiz merkez tarafından uygun bulunmuştur. Diğer projelerin incelenmesine devam edilmektedir. Bu ilk 6 proje ile toplamda ilimize 11 milyon 808 bin lira tutarında yeni yatırım yapılacak, bu tutarın da 5 milyon 650 bin lira olan kısmı TKDK Denizli İl Koordinatörlüğü tarafından hibe olarak yatırım sonunda müteşebbislere ödenecektir.” dedi.

AB Fonlarını artık kullanıyoruz

Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan’da Denizli’de tarımsal üretimden hayvancılığa ve turizme kadar 10 ayrı dalda AB fonlarının TKDK Denizli koordinatörlüğü sayesinde yatırımcıyla buluşmasının önemine vurgu yaptı. Artık AB fonlarını kullanır duruma geldiklerini belirten Denizli Milletvekili Nihat Zeybekci ise, “AB fonlarına Türkiye’de yıllardır bir pay ödüyor. Ancak bu fonlardan gönderdiğimizi bile alamıyorduk. Artık bu değişti. Gönderdiğimizin fazlası da Denizli ekonomisine ülke ekonomisine geri dönüyor. Denizli’de bu anlamda TKDK’nın en ücra noktaya dahi ulaşarak insanlarımızı bilgilendirip, yatırımlarına AB fonlarından destek almalarını sağladığı için kutluyorum” dedi.

Yeni yatırımlara de destek gelecek

Vali Abdülkadir Demir’de Denizli’nin sanayi ve turizm kenti olarak tanındığını ancak tarımsal üretim ve hayvancılıkta da hem bölgede hem de ülkede söz sahibi olduğunu söyledi. Tarımsal ve hayvansal üretimin yanında bunlarında işlenmesinin önemine değinen Vali Demir, “Hükümetimiz ve Tarım Bakanlığımız çiftçimize, üreticimize, tarımsal sanayiye yatırımcıya önemli destek veriyor. Bunların yanında sunulacak projelerle AB fonları da önemli bir noktada. Bu aşamada TKDK devreye giriyor. Uzun zamandır neredeyse her noktada yatırımcıyı, halkımızı AB fonlarına nasıl ulaşacakları noktasında bilgilendirdiler. Şimdi de çağrı dönemleriyle bir bir yatırım projelerine AB fonlarından destek geliyor. Bu bir başlangıç. Artık ardı ardına yapılacak projelerle yatırımcılarımız bu örneklere de bakarak, bu fonları kullanacak. Hem Denizli hem de ülkemiz kazanacak” diye konuştu.

AB’den kaynak aktı


Kabul gören projeler yatırım ve destekleri ise şöyle, “Baklan Dağal Beldesi’nde  500 baş koyunculuk projesi. Toplam yatırımı 4 milyon 847 bin lira. AB fonundan desteği ise 1 milyon 662 bin lira. Çal Denizler Beldesi’nde 500 baş koyunculuk projesi.  Toplam yatırımı 2 milyon 610 bin lira. AB fonundan desteği 1 milyon 589 bin lira. Çardak Beylerli Beldesi’nde 690 başlık süt sığırcılığı. Toplam yatırımı 1 milyon 59 bin lira. AB fonundan desteği ise, 616 milyon lira. Sarayköy Duacılı Beldesi’nde 49 bin 650 kapasiteli broyler tavuk projesi. Toplam yatırımı 1 milyon 292 lira. AB fonundan desteği ise, 600 bin lira. Çivril Gürpınar Beldesi’nde 20 bin kapasiteli broyler tavuk projesi. Toplam yatırımı 1 milyon 166 bin lira. AB fonundan desteği ise, 745 bin lira. Merkez Üzerlik köyü’nde 21 bin 500 kapasiteli broyler tavuk projesi. Toplam yatırımı 832 bin lira. AB fonundan desteği ise, 436 bin lira.” Dedi.