Sosyal güvenlik sistemimizde engelli çocuğu olanların erken emeklilik imkanı bulunuyor. Başkasının sürekli bakımına muhtaç derecede ağır engelli çocuğu olan kadınlara, emeklilik için prim ve yaş açısından destek sağlanıyor. Emeklilik veya yaşlılık aylığı bağlanması talebinde bulunan kadın sigortalılardan başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede engelli çocuğu bulunanların, 5510 sayılı Kanun'un yürürlüğe girdiği tarihten sonra geçen prim ödeme gün sayılarının 4'te 1'i, prim ödeme gün sayıları toplamına ekleniyor ve bu süreler emeklilik yaş hadlerinden indiriliyor. Bu düzenleme, 1 Ekim 2008 sonrası için geçerli. 1 Ekim 2008 sonrası çalışılan her 4 yıla 1 yıl prim ekleniyor, yaştan da 1 yıl düşülüyor.

Bu durumdaki kadınların 1 Ekim 2008 sonrası çalıştıkları her gün 1.25 gün olarak hesaplanıyor. Emeklilik yaşı da erkene çekiliyor. 1 Ekim 2008 sonrası çalışılan her yıla 90 gün prim ekleniyor, emeklilik yaşından da 90 gün indiriliyor. Örneğin; 50 yaşında emekli olacak bir kadın, Ekim 2008 sonrası 4 yıl sigortalı çalışmışsa, toplam prim gününe 1 yıl ekleniyor ve emeklilik yaşı da 1 yıl düşerek 49 oluyor. 9 bin prim gün ve 58 yaş şartıyla emekli olabilecek bir kadının, çalıştığı her yıl 360 yerine 450 gün olarak değerlendirileceği ve çalıştığı her bir yıl için emekliliğinden 90 gün indirileceği için; 25 yıl yerine 20 yıl ile ve 58 yaş yerine 53 yaşında emekli olması mümkün.

ŞARTLAR NELER?

Engelli çocuğunu yatılı kuruma veren anneler erken emeklilik hakkından yararlanamıyor. Evlatlık durumdaki çocuklar için de erken emeklilik hakkından yararlanılması mümkün. Takvim'in haberine göre, ağır engelli çocuğun evlenmesi halinde annenin erken emeklilik hakkı sona eriyor. Kadın sigortalılar erken emeklilik hakkından yararlanmak için başvurularını çalışmaları devam ederken veya emekli olacakları dönemde yapabiliyor. Ancak başvurunun sağlık kurulu raporu alındığı tarihte yapılması faydalı. Çünkü raporla ilgili bir sorun çıkması halinde düzeltme yapılabileceği için hak kayıpları engellenebiliyor.

1 EKİM 2008 SONRASINI KAPSIYOR

Başkasının bakımına muhtaç ağır engelli çocuğu olan kadınların bu haktan yararlanabilmeleri için çalışmaları veya isteğe bağlı sigortalı olmaları gerekiyor. Bu durumdaki annelere erken emeklilik hakkı yalnızca 1 Ekim 2008 sonrası süreleri kapsıyor. Dolayısıyla 1 Ekim 2008'den önceki çalışmaları için erken emeklilik hakları söz konusu değil. Ayrıca sağlık kurulu raporu tarihi erken emeklilik hakkının başlayacağı tarih. Yani annelerin çocuklarının durumunu tespit ettirmeleri önem taşıyor.

EVLAT EDİNENE DE BORÇLANMA HAKKI

Sadece biyolojik annelerin değil, evlat edinen annelerin de doğum borçlanması hakkı bulunuyor. Doğum borçlanması yapılabilmesi için evlat edinilen çocukların 2 yaşını doldurmamış olması koşulu bulunuyor. Doğum borçlanmasında her bir çocuk için tanınan 2 yıllık süre, çocuğun doğumundan sonra evlat edinildiği tarihe kadar doğumu yapan anne tarafından, evlat edinildikten sonra çocuğun 2 yaşına geldiği tarihe kadar ise evlat edinen kadın sigortalı tarafından kullanılabiliyor..