Genel Sağlık Sigortası prim borcu olduğu için sağlık hizmetinden yararlanamayanlara müjde geldi. 4 milyon vatandaşın prim borcu sıfırlanacak. Devlet 8 milyar liralık alacağını silecek.
VATANDAŞ BORCUNDAN KURTULACAK

Prim affı gerçekleşiyor. 18 yaşını doldurup, çalışmayan ve öğrenci olmayan herkesi kapsayan Genel Sağlık Sigortası prim borçlarına af geliyor. Önümüzdeki ay Torba Yasa Tasarısı'na konulacak düzenleme ile borçlu olduğu için sağlık hizmetinden yararlanamayan vatandaş, borcundan kurtulacak. Devlet borçların tamamını silecek.

KİMLERİ KAPSAYACAK

1 Ocak 2012 tarihinde yürürlüğe giren Genel Sağlık Sigortası (GSS) ile 18 yaşını dolduran, öğrenci olmayan ve sosyal güvence kapsamına girmeyen herkese, gelir durumuna göre prim ödeyerek sağlık hizmetinden yararlanma şartı getirildi. Yasal düzenleme ile tam 12.5 milyon kişi GSS kapsamına girdi. Bunların 8 milyonunun primleri devlet tarafından ödeniyor. 4 milyon kişinin ise prim ödemesi yapmadığı tahmin ediliyor.

ÇALIŞMA BAŞLATILDI

Primlerini ödemeyen vatandaş, hastaneye gittiğinde durumu fark etti. GSS primlerinden yaklaşık 8.5 milyar lira toplaması gereken SGK'nın kasasına, 300 milyon lira girdi. Bunun üzerine başlatılan af çalımasında sona gelindi. Böylece devlet 8 milyar lira alacağını bir kalemde silecek.